Prøv avisen

Guf til den sorte vallak

Nu skal vi mennesker huske på, at det ikke kun er os selv, der skal have sunde og friske råvarer, hver gang vi befrier fiskehandlerens køledisk for et par lyserøde laksekoteletter. Også dyrene skal have god mad for at blive rarere og få det bedre. Heste f.eks. kan blive syge af det korn, som de spiser, skriver Landsbladet »Hest«. Og det er en oplysning, der selvfølgelig er mest interessant for dem, der har hest. Men for os andre er der måske en sandhed at hente i, at også hestes velbefindende hænger sammen med den mad, de får. Man kan ikke hælde hvad som helst i den sorte vallak. Og det er slet ikke nok med en gulerod og en humpel rugbrød i ny og næ. Foderet, står der i artiklen, skal være »velduftende uden synlige belægninger og uden støv og smulder«. Og så er det ellers bedst, når det kun opbevares i to uger. Jamen, dog. Og alt det vidste man slet ikke. Men det mest interessante er måske, at valset korn er mere udsat for nedbrydning end uvalset. Det svarer lidt til det hakkede svine- eller oksekød, som vi kender fra supermarkedet. Frikadellefarsen fordærves meget hurtigere end et regulært stykke kød. På den måde kan man sammenligne mennesker og dyr. Ingen af os kan tåle mad, der har en »tanke«. Det bliver vi syge af. Og det var måske på tide, at fødevareindustrien begyndte at tage den sandhed helt alvorligt. Hestene skal nok blive behandlet godt. Dyrlægen er en kostbar bekendt. Men vi andre, tja, det er jo gratis for os at gå til læge... Endnu.