Prøv avisen

Guldalder-malerier med Holberg-scener

Guldaldermaleren Vilhelm Marstrand havde en forkærlighed for figurerne fra Holbergs komedier. Her ses den skidtvigtige student fra hovedstaden, Erasmus Montanus, på maleriet med titlen »Erasmus´ standhaftighed«.

Ludvig Holbergs finurlige og moraliserende komedier fra 1720'erne og de danske guldaldermaleres portrætter og samtidsskildringer i begyndelsen og midten af 1800-tallet hører til højdepunkterne i dansk kulturhistorie.

I øjeblikket markerer Vestsjællands Kunstmuseum i Sorø 250-året for Holbergs død med en udstilling, som forener disse to højdepunkter. Udstillingen "Holberg hos Marstrand" består af malerier af guldaldermaleren Vilhelm Marstrand, der har scener fra Holbergs teaterstykker som motiv.

Marstrand (1810-1873), der var elev af Eckersberg, skabte fra 1843 og 30 år frem en lang række malerier af hans forestillinger om holbergske figurer som Erasmus Montanus, Per Degn, Jeppe på Bjerget, Nille, Jeronimus og mange flere.

Disse malerier kan frem til 12. september ses i Sorø, og derefter flytter udstillingen til København, hvor den fra 28. september til 30. december kan ses på Teatermuseet i Hofteatret ved Christiansborg Ridebane. Dermed kommer udstillingen omkring de to lokaliteter, der udgjorde norskfødte Holbergs danske hjem. Den vestsjællandske provins, hvor han var godsejer, og hovedstaden, hvor han var professor ved universitetet.