Hjerte rimer på smerte

Hjerte betyder kærlighed, men det rimer også på smerte. Hjertet kan være symbol på både glæde og sorg - et brudt hjerte gør som bekendt ondt.

Hjertet er ikke alene et af den verdslige verdens mest benyttede symboler. Også i den kristne tro anvendes »det hellige« hjerte som et symbol. Et symbol, der repræsenterer Kristus sjæl og Guds kærlighed til menneskene.

Høj som lav. Ung som gammel. Ingen er i tvivl om, at et hjerte betyder: Kærlighed. Hjertet er ifølge folketroen stedet, hvor følelserne sidder.

Det hellige hjerte har ifølge en lille poetisk bog om hjertet, »Ord om kærlighed«, sin oprindelse i en begivenhed, der udspillede sig i slutningen af 1700-tallet, da den hellige Margaret Marie Alacoque i en åbenbaring så et hjerte omgivet af en tornekrone.

At hjertet er ældre end som så kan verificeres på dekorative glasmalerier i klostre, der er fremstillet flere hundrede år før den hellige Margarets åbenbaring.

Og går vi endnu længere tilbage til byen Cyrene 700 år før Kristi fødsel, voksede der, ifølge denne bog, en uanseelig plante ved navn Silphium. Planten, der i dag er uddød, var dengang meget populær. Hvad den blev brugt til vides ikke med sikkerhed. Muligvis har den fungeret som datidens p-pille. Plantens frø er afbilledet på mønter fra Cyrene - frøene har form af et hjerte, sådan som vi kender det i dag.

Bogen, der koster 99 kroner og er udkommet på forlaget Carlsen, er udstyret med citater og digte af forfattere som Emil Aarestrup, H.C. Andersen og Jeppe Aakjær. Desuden rummer den uddrag af sange, poetiske ordsprog og kloge ord om det eviggyldige begreb.

Her er også vise ord fra børn om kærlighed:

»Kærlighed er fjollet...men jeg kan godt tænke mig at prøve det engang«, lyder det fra en håbefuld pode.

Så er det da også sagt.