Med smagen på første række

De første stegte kyllinger med de første nye kartofler, den første agurkesalat og den første rabarberkompot! Saligt!" Sådan lyder det fra kogebogs-forfatteren Vibeke Fode, der til brug for "Årets gang i bedstemors køkken", har været på jagt i bedstemoderens og moderens håndskrevne yndlingsopskrifter. Det er blevet til en herlig og ikke mindst nostalgisk vandring i duft- og (smørstegte) smagsindtryk fra de gode, gamle dage.

Tænk nu bare på en ret som kalvefrikassé. En ret med nærmest legendarisk ry i de fleste moderne køkkener.

Men bedstemor ... hun kunne. Hun havde både tid og lyst til at koge, stege og brase de mange timer, som det nu engang tager at frembringe en veltillavet herreret som denne:

1 kilo kalvekød med ben, f.eks. bov, suppevisk med porrer, porretop, et par gamle gulerødder og 1 bundt persille, salt, et bundt nye gulerødder, 250 g nye, bælgede ærter, 250 g hvide asparges, lys saucejævner, 20-25 g smør, 1 stort bundt persille.

Læg kødet i en gryde med så meget kogende vand, at det lige netop er dækket. Vent til vandet koger igen. Fjern det skum, der danner sig, og tilsæt salt og suppevisk. Dæmp varmen, og lad kødet koge sagte i cirka halvanden time, eller til det er mørt. Tag suppevisken op efter en halv time og kassér den. Pak kødet i stanniol og si suppen. Gør grøntsagerne i stand, mens kødet koger, og skær gulerødder og asparges i mindre stykker. Bring 7 dl af den siede suppe i kog i en ren gryde og kog gulerødderne lige knap møre. Tilsæt ærter og asparges, kog et minut og smag så saucen til med salt om nødvendigt og jævn den med saucejævner. Pisk smørret i saucen i små klatter lige inden serveringen og vend persillen i. Skær kødet i ikke for tykke skiver og anret dem i et varmt, halvdybt fad. Hæld grøntsager og sauce over dem og server retten med små nye, persilledryssede kartofler.

Kødet kan udskiftes med lammekød eller hvorfor ikke en suppehøne?

Bogen koster 169 kroner og er udkommet på Aschehougs Forlag.