Når chokoladen bliver en lidenskab

Det går op for én at der findes endnu et logefællesskab i vort lille land. Nemlig chokoladeelskernes. Her taler vi ikke om de, der godt nok siger uhm! og tager et stykke fra æsken, der bydes rundt og så i øvrigt ikke gør mere ved sagen det næste halve år. Men om dem, for hvem chokolade er en lidenskab. Som ved alt om de bedste mærker, forretninger, forarbejdninger i ind- og udland. Og som, når det går vildest til, er medlemmer af Chokoladeselskabet! Det lyder som noget, man fantaserede sig til som barn, ligesom slikbjerget. Men selskabet findes i virkeligheden og befolkes af voksne mennesker, der er så vilde med chokolade, at de gider læse nyhedsbreve om emnet fire gange om året, gå til chokoladesmagning, chokolademiddage, kurser i fremstilling af råchokolade, læse nye bøger om chokolade og udveksle erfaringer i brug af den aromatiske kakaobønne. Alle disse chokolade-freaks glæder sig allerede til lørdag-søndag 23. og 24. oktober. Her er der chokoladefestival i Nimbus Hallen på Finsensvej, Frederiksberg. Med foredrag, konditorkonkurrencer, smagsprøver, chokoladeværksted m.m. Og besøg af Pierre Hermé, fransk konditor, der vandt guldmedalje ved Coupe du Monde de la Ptisserie 1999, og en lang række chokoladeeksperter, blandt andre to kakaodyrkere fra Ghana og forfatteren til en ny bog om chokoladedesserter, »Heibergs Dessertcirkus«. Forfatteren til bogen, Morten Heiberg, spiser selv 2-300 gram chokolade hver eneste dag, »fordi jeg kan li' det«. Om det er sundt ? - Det tyder meget på, siger ernæringseksperten, professor Arne Astrup. Det vakte glæde blandt chokoladetilhængerne, da amerikanske forskere for ikke så længe siden påviste, at folk med jævnligt, moderat chokoladeforbrug levede lidt længere end ikke-chokoladespiserne. Måske på grund af kakaofedtets sunde sammensætning. Senest har hollandske forskere fundet ud af, at chokolade derudover, ligesom te, indeholder nogle stoffer med mulig helbredsbeskyttende virkning. - Det ville være dejligt, hvis vi efterhånden turde tro på, at nydelse og velsmag godt kan gå hånd i hånd med sundheden. Det er jo forfærdeligt med al den syndsfornemmelse, hver gang noget smaget godt, siger Arne Astrup. Ved god chokolade forstår Chokoladeselskabet chokolade med et højt indhold af kakaosmør og kakaotørstof af bedste kvalitet, fremstillet under langvarig conchering, dvs. æltning, uden brug af syntetiske tilsætningsstoffer eller fremmede vegetabilske fedtstoffer. God, mørk chokolade kan f.eks. have i alt 67 procent kakaosmør og kakaotørstof, mens god lys chokolade kun har f.eks. 35 procent.

Artiklen fortsætter under annoncen