Prøv avisen

På rejse i Aakjærs verden

Jeppe Aakjær med familie uden for gården Jenle. (Foto fra cd-rom)

Da Jeppe Jensen slog igennem som forfatter i slutningen af 1890'erne, tog han navn efter den landsby syd for Skive, hvor han blev født, og han er derfor i dag kendt som Jeppe Aakjær (1866-1930).

Hans hjem var fattigt, og han kom tidligt ud at tjene. Men hans skolelærer, Niels Jakobsen, så hurtigt, at Jeppe var kvik og videbegærlig og bevirkede, at eleven siden fortsatte på både højskole og seminarium. Kort sagt: Bondeknøsen brød allerede inden sin 20 års fødselsdag med sin sociale arv. Han fandt ud af, at han ville være forfatter, og at han ville bruge resten af sit liv på at beskrive den landbostand, han stammede fra. Det lykkedes overordentligt godt, og da han fyldte 60 år i 1926, blev han hyldet af hele det danske folk. To år efter blev han kåret til Danmarks mest populære digter.

Berømmelsen skyldtes især hans omkring 80 sange. De fleste voksne danskere kan stadig synge med på de kendteste af dem, "Jens Vejmand" og "Jeg er Havren". Selv sagde Aakjær beskedent: "Naar jeg er blevet saa kendt, som jeg er, skyldes det mine Sange og mine Foredrag, og Sangene har Komponisterne deres Andel i, for takket være dem rykker Digtene ud af Digtsamlingerne, hvor trods alt de færreste læser dem, og kommer ind i Sangbøgerne og bliver Hvermands Eje".

Mange af sangene er så smukke i deres indhold og faste i rytmen, at samtidens komponister, Carl Nielsen, Aksel Agerby, Thomas Laub, Oluf Ring, Thorvald Aagaard, Alfred Toft m. fl. nærmest stod i kø for at sætte musik til dem. Når en komponist havde skrevet melodien, manglede kun én ting for at sangen kunne blive en landeplage: en pladeindspilning. Operasanger Vilhelm Herold indsang i 1909 "Jens Vejmand" på grammofonplade, og hermed var bolden givet op. Om sangene og Aakjærs liv og værk i øvrigt kan man få mere at vide på en ny cd-rom fra Skive Museums Forlag til 198 kr. Her har Henrik Fibæk Jensen samlet fotos og tekster til en lang rejse i Aakjærs liv og værk.