Til taffel på Gammel Estrup

Sommerudstillingen på Gammel Estrup omhandler i år det danske pragtstel Flora Danica

Gammel Estrup
Gammel Estrup. Foto: Ritzau Scanpix/Palle Hedemann.

Sommerudstillingen på Gammel Estrup omhandler i år det danske pragtstel Flora Danica.

Udstillingen rummer et omfattende udvalg af dronning Margrethe II's originale Flora Danica fra 1700-tallet. Det vises i selskab med det botaniske kobberstiksværk Flora Danica, som gav stellet sit navn og sin udsmykning. Der er desuden dækket op til taffel i riddersalen med Flora Danica fra Royal Scandinavia suppleret med 1700-tals sølvtøj og Christen greve Scheels originale Nøstetangenglas.

Porcelæn blev i 1700-tallet kaldt »det hvide guld«, og Europas fyrster ofrede store summer på fremstillingen heraf. Pragtfulde taffelservicer blev produceret på kongehusenes egne porcelænsfabrikker - ofte som gaver til andre fyrster. Traditionen fortæller således, at Flora Danica blev bestilt på Den Kongelige Danske Porcelainsfabrik af den danske konge som en politisk gave til Kejserinde Katarina II af Rusland.

Hun døde imidlertid, inden stellet var færdigt, hvorfor det forblev i den danske konges eje. Historien kan dog ikke bekræftes af skriftlige kilder.

Flora Danica blev Den Kongelige Danske Porcelainsfabriks flagskib, og det er en af landets betydeligste kulturskatte, som besøgende på herregården Gammel Estrup kan opleve denne sommer.

Museet har også en anden forbindelse til Flora Danica via arvingen til Gammel Estrup, Christen greve Scheel og Kejserinde Katarina II, som ifølge legenden skulle have modtaget stellet. Kun 25 år gammel kom greven til Katarina II's hof i Rusland som den danske regerings gesandt.

Her gjorde han sig trods sin unge alder bemærket som en dygtig diplomat og en charmerende personlighed. Hans strålende karriere kom imidlertid til at vare kort, idet han døde i en alder af kun 28 år. Hans pludselige død gav anledning til rygter om, at han skulle være blevet forgivet af Katarina II's favorit fyrst Orlov - angiveligt i jalousi over kejserindens betagelse af den unge greve.

Dette er dog aldrig bekræftet, og om det har været mere end blot betagelse, ved vi ikke.

Men hør blot: Efter Christen Scheels død stod hans unge hustru, Eleonore Agnes Raben, tilbage i et fremmed land højgravid og med fire små børn, som hun skulle have bragt hjem til Danmark sammen med kisten med hendes døde mand. Situationen var vanskelig, og familiens økonomiske fundament var brat revet væk. For at skaffe penge til hjemrejsen var det nødvendigt at sælge familiens kostbare porcelæn.

Da Eleonora var rejseklar og skulle forlade landet, fik hun ganske uventet overrakt det solgte porcelæn af Katarina II som en gave. Kejserindens opkøbere havde sørget for at købe porcelænet af den unge enke og dermed indirekte betalt hendes hjemrejse.

Udstillingen løber fra den 23. maj til den 1. september. Museet er åbent hver dag i maj-juni kl. 10-17 og i juli-august fra kl. 10-18.