Prøv avisen

Østersøen rundt

Vil du gerne arrangere en pilgrimsvandring i påskens tegn? Her finder du pilgrimspræst Elisabeth Lidells bud på en korsvejsvandring. På billedet ses en tidligere pilgrimsvandring med Elisabeth Lidell. Foto: Unitas Rejser.

Tag med Kristeligt Dagblad og Unitas Rejser på en rejse til Gdansk, Riga og Stockholm fra den 15. til den 24. juli

Mange smukke landskaber vil på denne tur glide forbi vores øjne. Vi vil også kunne betragte et spændende plante- og dyreliv, for eksempel vil vi møde mange storke, som jo efterhånden er sjældne i Danmark. Men de største oplevelser vil storbyerne uden tvivl byde på.

I Gdansk vil vi komme tæt på oprøret mod Sovjetunionen. Opstanden på skibsværftet med elektrikeren Lech Walesa i spidsen betragtes som indledningen til Sovjetunionens sammenbrud i 1991.

I Lech Walesas kirke findes et kapel for fagbevægelsen Solidaritet. Solidaritet blev oprettet allerede i 1980 som den første frie fagforening i Østeuropa. I kapellet mindes den katolske præst Jerzy Popieluszko, der blev dræbt af sikkerhedstjenesten den 19. oktober 1984.

Man kan ikke lade være med at tænke på Kaj Munk, der under Anden Verdenskrig blev dræbt af nazisterne og smidt i vejkanten. Som en af de rejsende udtrykte det, da han så kapellet i kirken i Gdansk: Det er mærkeligt, at Satan aldrig bliver klogere!.

LÆS OGSÅ: Blodets cirkulation bragte sindene i kog

I det nordlige Litauen cirka 50 kilometer fra den lettiske grænse ligger Korshøjen, der kan føres tilbage til det 14. århundrede. Efter opstanden mod zardømmet i 1863 begyndte folk fra fjern og nær at placere kors på højen for at symbolisere højens hellighed.

I 1961 og igen i 1975 forsøgte kommunisterne at udslette stedet ved at jævne højen med jorden. Men allerede næste morgen havde folk igen placeret masser af kors. Lige siden har højen foruden at være et helligt sted også været et vigtigt nationalt sted.

I dag er der langt over 100.000 kors på højen. Måske kan vi finde det kors, som biskop Søren Lodberg Hvas placerede der i 2001.

I Riga, der i år er europæisk kulturhovedstad, bliver mødet med menigheden i Rigas ældste kirke, Sankt Peters Kirke, uden tvivl et højdepunkt.

Under kirkekaffen bliver der i venlige omgivelser mulighed for at udveksle erfaringer og stille spørgsmål til almindelige lettiske borgere.

Mange steder møder man Sankt Jørgen, den kendte ridder, der besejrede den onde drage. I domkirken i Stockholm er Sankt Jørgen synonym med den svenske kong Gustav Vasa, og dragen er synonym med det onde Danmark under Christian II.

Stockholm er en smuk by, der har så meget at byde på, og vi vil få nogle store oplevelser her, inden vi for alvor vender næsen hjemad.