10 citater af Nelson Mandela

Den tidligere sydafrikanske præsident og apartheidmodstander Nelson Mandela ville i dag være fyldt 100 år

Nelson Mandela er i dag fortsat en kilde til inspiration. – Foto: Theana Calitzap/Ritzau Scanpix

I dag fejres den internationale Mandela-dag verden over for at mindes Nelson Mandelas arbejde for tilgivelse, ikke-vold og fred.

Han var den første sorte præsident i Sydafrika, stod i spidsen for tilgivelsen af og forbrødringen med det undertrykkende styre og endte dermed landets dystre apartheid-tid. Nelson Mandela, eller Madiba, som hans nære kaldte ham, modtog i 1993 Nobels fredspris og står i dag som et symbol på fred for mange verden over.

Derfor er han siden 2009 blevet fejret hvert år den 18. juli på opfordring fra FN’s Generalforsamling.

Her er en samling af Mandelas citater til minde om hans liv og virke.

"Jeg lærte, at mod ikke var fraværet af frygt, men triumfen over det. Den modige mand er ikke den, der ikke er bange, men den, der overvinder frygten."

"Fundamentalt er jeg optimist. Om det kommer af natur eller næring, kan jeg ikke sige. En del af det at være optimistisk er at holde hovedet rettet mod solen og blive ved at bevæge fødderne fremad. Der har været mange mørke øjeblikke, hvor min tro på menneskeheden blev hårdt testet, men jeg hverken kunne eller ville overgive mig til fortvivlelse. Der ligger nederlag og død."

"Ingen bliver født til at hade et andet menneske på grund af hans hudfarve, hans baggrund eller hans religion. Folk må lære at hade, og hvis de kan lære at hade, kan de også lære at elske, for kærligheden kommer mere naturligt til mennesket end dens modsætning. Selv i de mørkeste tider i fængslet, da mine kammerater og jeg blev trængt til det yderste, kunne jeg se et glimt af menneskelighed i en af fængselsbetjentene, måske kun et sekund, men det var nok til at give mig sikkerhed og holde mig gående. Menneskets godhed er en flamme, der kan skjules, men aldrig slukkes."

"Sande ledere må være beredte på at ofre alt for deres folks frihed."

"Uddannelse er det mest kraftfulde våben, som du kan bruge til at ændre verden."

"Det synes altid umuligt, indtil det er gjort."

"For at være fri er ikke blot at kaste sine lænker af sig, men at leve på en måde, der respekterer og styrker andres frihed."

"Hvis du ønsker at skabe fred med din fjende, er du nødt til at arbejde med din fjende. Så bliver han din partner."

"Jeg blev kaldt terrorist i går, men da jeg kom ud af fængslet, blev jeg omfavnet af mange, inklusive mine fjender. Det er det, jeg normalt fortæller andre, der kalder dem, som kæmper for frihed i deres land, for terrorister. Jeg fortæller dem, at jeg var en terrorist i går, men at jeg i dag bliver beundret af dem, der kaldte mig det."

"Den største ære i at leve ligger ikke i aldrig at falde, men i at rejse sig, hver gang man falder."