1000 år gamle jødiske skrifter er fundet i en hule i Afghanistan

Et fund af skrifter dokumenterer, at der fandtes et jødisk samfund Afghanistan i 1100-tallet

Professor Haggai Ben-Shammai, direktør for The National Library i Israel, viser et 1000 år gammelt håndskrevet dokument, som beviser, at der har været en jødisk kultur langs Silkevejen i det nordlige Afghanistan i det 11. århundrede. De 29 håndskrevne dokumenter handler blandt andet om dagligdags liv, forretningsforhold og religiøse forhold. –
Professor Haggai Ben-Shammai, direktør for The National Library i Israel, viser et 1000 år gammelt håndskrevet dokument, som beviser, at der har været en jødisk kultur langs Silkevejen i det nordlige Afghanistan i det 11. århundrede. De 29 håndskrevne dokumenter handler blandt andet om dagligdags liv, forretningsforhold og religiøse forhold. –. Foto: Jim HollanderEPA.

Nationalbiblioteket i Israel har offentliggjort et vigtigt fund af jødiske manuskripter, som giver det første bevis på, at der fandtes et gammelt jødisk samfund i Afghanistan. Det oplyser Associated Press ifølge det norske forskningssite forskning.no.

Dokumenterne blev fundet i det nordlige Afghanistan tæt på Silkevejen i en hule, som har fungeret som et lagerrum for håndskrevne dokumenter. De fundne skrifter handler blandt andet om dagligdags liv, forretningsforhold og religiøse forhold. Desuden er der fundet breve, som to jødiske brødre har skrevet til hinanden.

LÆS OGSÅ: Råd til jøder: Skjul davidsstjernen og gem kalotten

Dette er et ekstremt vigtigt fund, som giver et unikt indblik i den kulturelle historie i et jødisk samfund i et område, som i det 11. århundrede var et meget vigtigt politisk, kulturelt og økonomisk center, skriver Israels Nationalbibliotek på sin hjemmeside.

Brevene er skrevet på flere forskellige sprog, blandt andet hebræisk, jødisk-arabisk og jødisk-persisk, og nogle af dem er op til 1000 år gamle.

Skrifterne blev fundet for omkring halvandet år siden. De er blevet ført ud af Afghanistan og endte hos en antikvitetshandler. Skrifterne ser ud til at have været godt opbevaret, hvilket ifølge arkæolog Nils Anfinset fra Bergens Universitet ikke er usædvanligt.

Huler har relativt stabile temperaturer, og det gør, at opbevaringsforholdene bliver rigtig gode, siger Nils Anfinset. Dateringen på nogle af skrifterne viser, at de stammer fra den første halvdel af 1100-tallet.

Der er ikke tidligere gjort så store og vigtige fund i dette område, og alt tyder på, at fundet er autentisk. Det siger eksperter, som har undersøgt skrifterne på opfordring af det israelske nationalbibliotek.

Det er meget interessant at der har fandtes et jødisk samfund i dette område, men ikke overraskende. Vi må huske på, at jøderne har spillet en central rolle inden for handel i mange år og i mange områder, siger Nils Anfinset.

Nationalbiblioteket i Israel har nu købt 29 af skrifterne og ønsker også at sikre sig resten af det unikke afghanske fund.

Bibliotekets opgave er blandt andet at tage vare på det jødiske folks historie.