1968: Voldborg overraskede med en utraditionel melding

Før Henrik Voldborg for alvor blev et kendt navn, gjorde vejrmanden sig bemærket i Kristeligt dagblad i 1968. Bagsiden er dykket i avisarkivet og laver i den kommende tid en række nedslag i det historiske år

Henrik Voldborg ville gerne være meteorolog, men havde aldrig planer om at være på tv. Men vinden blæste en anden retning, og derfor var han også lige ved ikke at sende en ansøgning til Vejret. –
Henrik Voldborg ville gerne være meteorolog, men havde aldrig planer om at være på tv. Men vinden blæste en anden retning, og derfor var han også lige ved ikke at sende en ansøgning til Vejret. – . Foto: Egon Engmann/Ritzau Scanpix.

1968 var et historisk omvæltende år med politiske forandringer og en ungdom i oprør. For den dengang 31-årige Henrik Voldborg begyndte det historiske år voldsomt af andre og mere meteorologiske årsager, der blev skelsættende for vejrmeldinger og hans karriere.

For i januar det år ramte stormen ”Low Q” Danmark og kostede otte menneskeliv. 31-årige Henrik Voldborg var vagthavende på Meteorologisk Institut den dag, og hans reaktion på vejret udenfor var en melding, der var lige så usædvanlig som stormstyrken: ”Lokalt fuld orkan,” lød det, og dermed brød Voldborg med de hidtidige retningslinjer for stormvarsler i Danmark.

Dagen efter bragte Kristeligt Dagblad et portræt af den friske mand på vejrvagten, hvis rappe reaktion havde rustet medierne til at melde hurtigt og korrekt ud om stormforløbet. I portrættet beskrives, hvordan Henrik Voldborg allerede som niårig fandt ud af, at han gerne ville være meteorolog. Hvilket betød, at han allerede ”året efter begyndte at lave sine egne vejrudsigter på baggrund af, hvad han hørte i radioen. Sommetider var de bedre end de officielle, undertiden værre.”

Kristeligt Dagblad beskrev, hvordan interessen holdt ved hos Henrik Voldborg – også ind i voksenårene. Han blev uddannet som matematisk-fysisk magister fra Københavns Universitet i 1961 og blev to år senere ansat på Meteorologisk Institut og Danmarks Radio.

Igennem sin uddannelse fulgte han meteorologiske forelæsninger hos professor Eliassen – og var den eneste studerende på holdet. Det blev derfor, kan man forstå af portrættet, ”nu mere til samtaler end til forelæsninger, og Henrik Voldborg drev selvstudier ved hjælp af udenlandske fagtidsskrifter.”

Når Henrik Voldborg ikke var på vagt i årene omkring 1968, var det ikke så meget krige og generationens protester, der tiltrak hans opmærksomhed, men snarere de tre store interesser: meteorologisk forskningsarbejde, skiløb og cello. Interesser, som den i dag 81-årige Voldborg i høj grad har holdt ved. Selvom han i 2001 gik på pension, har det ikke afholdt ham fra at forudse vejret, og han dukker stadig op i de danske medier med de langtidsprognoser, han engang var så kendt for.

Gå selv på opdagelse i Kristeligt Daglads avisarkiv på