Forårsbebuder i en pande

En rejse til Barcelona har givet denne madskribent hang til spansk mad og specielt den krydrede, velsmagende nationalret paella

Paella Valenciana (Spain)
Paella Valenciana (Spain) Foto: Stockfood/.

Solen havde varmet teglstenene op, og de malede husfacader lyste op i gult, grønt og rødt, da vi gik hen over torvet Placa del Sol i Barcelona-bydelen Gràcia. For to blege skandinaver var denne martsferie tiltrængt, for hjemme i Stockholm havde årstiderne spillet os et puds, og vinteren var vendt tilbage med sne og kuldegrader. Men nu havde vi smidt strømpebukserne og satte os på en restaurant med udeservering i Barcelona, hvor varmelamper sørgede for behagelige forårstemperaturer. Det føltes helt o.k. at bytte den svenske vinter ud med lidt spansk sol, afslappet stemning og ikke mindst det spanske køkken.

Vi rejste efter et dogme om udelukkende at spise spansk mad, og den aften fik vi serveret en utroligt velsmagende paella, der var perfekt afbalanceret mellem de lidt tørre ris, den gyldne safran og saftig kylling og hummer.

LÆS OGSÅ: Fasten er livsfarlig uden gullaschsuppe

Det er ikke helt nemt at kopiere den oplevelse hjemme i sit eget køkken, men jeg prøver alligevel, for spaniernes yndlingsret, paella, er både sund og rig på smag og bestemt et forsøg værd.

Ris er en vigtig ingrediens i det spanske køkken, og paella er vel nok en af verdens mest kendte risretter. Historisk set har paella (som udtales pah-eh-yah) stort set altid eksisteret i den spanske madkultur. I bondesamfundet bestod retten oftest af ris, grøntsager og muslinger, og det er ofte stadig standardkomponenterne i nutidens retter. Selv på moderne, eksperimenterende restauranter passer man på med at lege for meget med spaniernes foretrukne nationalret. I stedet vælger kokkene blot ingredienser af den bedste kvalitet.

Byen Valencia siges at være arnested for nutidens paella. Dyrkningsforholdene omkring byen er ideelle for ris på grund af områdets milde klima. Bønderne prøvede sig frem med de kaniner, snegle, kyllinger og ænder, de havde adgang til i området, og sådan blev retten Paella Valenciana skabt.

Den specielle krydrede smag kommer fra safran, som sjældent bruges i det skandinaviske køkken, ud over til de svenske luciaboller ved juletid. Det er verdens dyreste krydderi målt på kiloprisen og giver en helt særlig, karakteristisk smag til retten. Hvis man ikke er til peberfrugt, kan det grønne islæt i retten varieres i det uendelige, men en tommelfingerregel er, at retten ikke skal være for våd. Så lad vinen koge ind og tilsæt ikke for mange vandige grøntsager eller væde.

Proteinerne i Spaniens hofret kan for eksempel suppleres med chorizo-pølse, kanin, and eller snegle. Her er min simple, men meget lækre favorit. Og hvis I kommer til Barcelona, kan El Dorados paella eller Café del sol på Placa del Sol anbefales.

God fornøjelse og buen apetito!