Søde jordbær til grundlovsfejringen

Ugens opskrift låner inspiration fra det norske nationaldagsjubilæum til den forestående danske grundlovsdag. En sådan festdag kræver søde bær og flødeskum, uanset om man er norsk eller dansk

Jordbær og flødeskum er vigtige bestanddele af denne grundlovskage.
Jordbær og flødeskum er vigtige bestanddele af denne grundlovskage. Foto: Katrine Barslev

Norges nationaldagsfejring er en dag med utroligt mange fine traditioner. Den 17. maj fyldes hele landet af nationaldragter bunader og det er et fascinerende syn. Den by udenfor Norge, hvor underskrivelsen af grundloven i 1814 fejres af flest nordmænd, er Stockholm. Derfor vandrede jeg selvfølgelig med mine norske og svenske venner i optoget for et par weekender siden. Solen bagte fra en skyfri himmel, og folk svedte i deres tætvævede jakker og stramme kjoler.

Det var en utrolig oplevelse at være en del af optoget på næsten 10.000 glade mennesker, der svang de rød-blå-hvide flag og råbte hip hip hurra hver gang nogen foran eller bagved i optoget startede et råb. Frelsens Hær spillede, og der var lutter patriotisk glæde.

Min veninde Astrid havde opfordret mig til at tage et dansk flag med, fordi der efter hendes udsagn var plads til al slags fejring. Med tanke på Danmarks nederlag i 1814 hvor vi blev tvungne til at afstå Norge til svenskerne, ville jeg dog ikke udsætte mig for eventuelle negative kommentarer, så jeg lånte i stedet et af Astrids flag.

Grundlovsdagen har naturligvis også sine kulinariske traditioner, og en af de helt sikre og næsten obligatoriske kort er jordbær- og blåbærkage. En kage med cremet fløde, de første sommerlige bær med ægte jordbærsmag og tyk luftig bund. En sådan overdå-dig himmerigsmundfuld serverede Astrid om aftenen, da vi flyttede festlighederne fra friluftsmuseet Skansen hjem i hendes lejlighed. Opskriften stammer fra hendes familie, som altid spiser kagen den 17. maj.

Kagen vil efter min mening også passe perfekt til den forestående danske nationaldagsfejring den 5. juni. Jeg har blot fjernet blåbærrene fra kagen, så den i stedet afspejler Dannebrog.