På præstegårdshavevandring

I weekenden er der havevandringer i fire sjællandske præstegårdshaver

Haven ved Moseby præstegård på Falster er den største og en af de ældste præstegårdshaver i Danmark og anlagt i slutningen af 1700-tallet.
Haven ved Moseby præstegård på Falster er den største og en af de ældste præstegårdshaver i Danmark og anlagt i slutningen af 1700-tallet. . Foto: Malene Korsgaard Lauritsen.

Over hele landet er der arrangeret åbne haver og havevandringer i denne weekend. Således også i det gamle Storstrøms Amt, hvor Danish Society of Open Gardens arrangerer en haverunde med åbne haver. Blandt de mange åbne haver er fire gamle præstegårdshaver, nemlig Udby, Vejlø, Moseby og Torkilstrup.

Haven ved Grundtvigs præstegård i Udby nord for Vordingborg skråner mod syd, hvor den afsluttes med en dam. Haven er fra 1650, og en del af den er den nuværende præsts private have, men en spadseretur i den åbne del af haven giver mulighed for at opleve, hvordan en stor del af de planter og elementer, som traditionelt hørte til 1800-tallets præstegårdshaver, blev brugt der er blandt andet syren, hyld, fjeldribs, snebær, hassel og ahorn.

Den offentlige del af haven er åben fredag, lørdag og søndag fra klokken 10 til klokken 18.

Haven til Vejlø præstegård ved Næstved har en lang historie og har gennemgået mange ændringer gennem tiderne. I begyndelsen af 1800-tallet ønskede sognepræsten et system af kanaler i haven og bad om hjælp til gravearbejdet fra sognebørnene. Det resulterede i 11 små øer adskilt af kanaler i det sumpede område. Hver ø fik sin funktion kaninavl, frugtavl, lysthus, blegehave og eremithytte. Dengang ønskede man at forene det nyttige med det skønne. I dag er nytten trådt i baggrunden. Af de 11 øer er kun tre tilbage.

Haven er åben fredag, lørdag og søndag fra klokken 10 til klokken 18. Guidet gratis rundvisning i morgen den 28. juni klokken 11.00.

Den tredje åbne præstegårdshave ligger i Moseby på Falster og er den største og en af de ældste præstegårdshaver i Danmark og anlagt i slutningen af 1700-tallet, som romantisk have af præsten C.H. Biering. Haven rummede i Bierings tid prydhave, frugt- og urtehaver og en lang række overraskelser, som vandløb og broer, lysthuse og labyrinter. Disse overraskelser hører den romantiske have til og er i dag forsvundet, men havens romantiske udgangspunkt kan stadig opleves. Omkring huset er der staudebede. Spredt på havens store græsflader har den botanisk interesserede præst Jens Hansen Schmidt plantet forskellige sjældne træer som søges bevaret som bidrag til fortællingen om havens lange historie. I hans tid blev haven udvidet til i alt tre hektar, og de karakteristiske naturtyper fra det danske landskab blev udviklet som en del af haven. Haven er kun åben søndag den 29. juni klokken 14-16. Gratis rundvisninger ved provst Jens Lose, søndag klokken 14 og 15.

I en anden præstegård på Falster, Torkilstrup præstegård, er B.S. Ingemann født, og i midten af 1800-tallet blev det samlingssted for en række af tidens kendteste digtere. Det var naturoplevelserne i haven og landskabet, der inspirerede Ingemann, som de har inspireret Grundtvig. Haven blev anlagt i begyndelsen af 1800-tallet. Ved en nylig foretaget registrering af havens vækster har man fundet sjældne plantearter for eksempel orkidéer og juleroser, som har været typiske i miljøet omkring præstegårde og her bevares som et vigtigt kulturhistorisk element. Haven er åben fredag, lørdag og søndag fra klokken 10 til 18. Gratis rundvisning ved sognepræst Nina Morthorst i morgen den 28. juni klokken 14.00.