Vegetarisk mandag fuld af smag

Kød er mættende og godt, men det er også en stor belastning for miljøet. Ugens madskribent elsker en rød steak, men overvejer at inkludere en ugentlig vegetardag for miljøets skyld

Det er muligt at lave lækre og krydrede vegetarretter fulde af smag uden at savne kødet.
Det er muligt at lave lækre og krydrede vegetarretter fulde af smag uden at savne kødet. . Foto: Katrine Barslev.

Lige siden mennesket sad i stenhulerne og gnavede på et nyfanget stykke lårben, har kød været en naturlig del af vores kost. En saftig, rød entrecote, svenske köttbullar, sommerens grillpølser eller en håndholdt frikadelle fra barndommens land kan uden problemer få mit mundvand til at løbe. Men samtidig er det umuligt ikke at bemærke den modsatte tendens, der langsomt vinder frem. For forurening i forbindelse med kødproduktion er en af den vestlige verdens største CO2-syndere.

Når køerne står på marken og prutter og bøvser, udleder de store mængder drivhusgasser, der ikke ligefrem hjælper på verdens miljøproblemer. Dyrenes personlige gasledning er sammen med deres forbrug af korn, transport, slagtning og pakning en belasting for miljøet. Samtidig med at vi sætter fokus på at sortere vores affald, skrue ned for temperaturen, introducere elbiler og købe mindre mængder tøj i bedre kvalitet, er maden derfor også kommet i fokus.

Mange i min omgangskreds spørger sig selv, om det ikke burde være muligt at leve vegetarisk uden at gå på kompromis med smag og sundhed. Jeg vil hastigt understrege, at jeg bestemt ikke er hellig, for en næsten rå steak er en af mine absolutte livretter, så disse linjer er ikke en opfordring til boykot af kød.

Det er mere en refleksion over, om det virkelig er nødvendigt at spise kød hver dag, når man har den nævnte forurening in mente. Måske kunne man tage én kødfri dag om ugen.

Som så meget andet startede bevægelsen ”meatless monday” (på dansk: kødfri mandag) i USA i 2003. En organisation, som arbejdede for at forbedre Jordens og menneskenes sundhed, slog sig sammen med landets største forskningscenter for sundhed og ernæring på Johns Hopkins Universitet i Baltimore. Deres opfordring til at indlede ugen kødfrit var første led i en kampagne for at støtte amerikanerne i at starte ugen med et sundt valg.

Det enkle budskab om at skære kødet ud af ét ugentligt måltid bliver blandt andet støttet af Yoko Ono, Jamie Oliver og dyreforkæmperen Paul McCartney, som endda har lavet en sang for at hylde konceptet.

Da jeg boede i San Fran-cisco, blev jeg for alvor bevidst om, at det er muligt at lave lækre og krydrede vegetarretter fulde af smag uden at savne kødet. I hip-piebevægelsens arnested er soya, tofu og svamp naturlige substitutter for kødet, og jeg har fået nogle af mit livs bedste måltider helt uden kød på restauranter i San Francisco. Derudover er det altid sjovt at eksperimentere, og det vil jeg opfordre til med denne ret, der tager det bedste fra det indiske køkken som er kendt som vegetarernes paradis med ingredienser, som er genkendelige i et skandinavisk køkken.

God fornøjelse med at tænke nyt og lege ved køkkenbordet.