Mjødurten dufter og stiller smerten

Mange børn er begejstrede for planten, som lugter af tyggegummi

Mjødurt dufter på en ganske særlig måde.
Mjødurt dufter på en ganske særlig måde. . Foto: Scanpix.

Almindelig mjødurt blomstrer nu, og alle kender den, når de ser den. Det er en historisk plante, som desuden har formået både at vokse vildt i enge og moser overalt i landet, og samtidig blive en særdeles værdsat staude i haverne.

Som navnet antyder, har den i Danmark i vid udstrækning været krydderi i vikingernes mjød, men den har også været brugt i vin og mad. Blomsterne kan tørres til urtete, og i Sverige brugte man i gamle dage blomsterne til at sprede ud på dansegulvet, fordi der spredte sig en særlig velduft når blomsterne blev knust.

Når man møder mjødurten, skal man prøve at mase de små blomster eller knopper, og duften breder sig øjeblikkeligt og markant. Der findes mange beskrivelser af duften: tung, sødlig, af citron, honning og mandelolie eller simpelthen god og behagelig. Man skal prøve det. Børn er begejstrede for planten, fordi de synes, den lugter af tyggegummi.

En helt anden historie er, at planten indeholder stoffet salicylsyre, som også forekommer i piletræets bark. Da man kom på sporet af det naturlige stofs smertestillende og febernedsættende virkning, gik man i gang med at finde ud af, hvordan stoffet fremstilles kemisk. Da det lykkedes i 1895 i Tyskland, skabte man stoffet acetylsalicylsyre, som kom til at indgå i den verdensberømte smertestillende pille Aspirin.

Senere blev stoffet brugt i en lang række populære håndkøbsmediciner som Albyl, Magnyl, Kodimagnyl og Treo. Acetylsalicylsyre også blandet med andre smertestillende stoffer er formentlig det mest benyttede lægemiddel i verden.