Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Naturen netop nu

Insekt gør næsten Jesus kunsten efter

Skøjteløberen er kun aktiv om sommeren. Om vinteren forsvinder den fuldstændig. Indtil det bliver forår igen, overvintrer insektet på land. Det kan være mellem sten eller under barken på et træ nær vandet. Foto: image/jpeg

Siden Bibelens Jesus gik tværs over Genesaret Sø, har ingen gjort ham kunsten efter.

Det ”at gå på vandet” er ellers en alment brugt metafor, hvis en person har stor succes, men konkrete beviser for bedriften er svære at finde blandt mennesker. I dyrenes verden kommer vi imidlertid tæt på, og det gør vi specielt her i sommermånederne.

Det lille insekt skøjteløberen er måske det nærmeste, vi kommer en gentagelse af kunststykket. Ser man den fare over vandoverfladen i en dam, en sø eller en mose, og det er der god chance for, kan det se ud, som om den går på vandet.

Det har man også længe troet, at den gjorde, men for et par år siden fandt forskere, at skøjteløberen snarere roede end gik på vandet.

Dette på trods af insektets ellers meget lange og tynde ben, som svarer til at skulle ro en kano med et kosteskaft.

Skøjteløberen er et uroligt og livligt dyr og er altid i bevægelse, men alligevel kan den være svær at få øje på med sin 8-10 millimeter lange krop.

For de øvrige insekter kan det ellers være en god idé at være opmærksom på, hvor skøjteløberen befinder sig. Det er nemlig et rovdyr og er altid på jagt efter bytte. Når den har kapret en flue, myg eller døgnflue er den hensynsløs. Med sin miniature-snabel spytter skøjteløberen en speciel væske ind i byttedyret. Væsken får erobringen til at gå i opløsning, hvorefter skøjteløberen suger sin middag op gennem snablen.

Skøjteløberen er kun aktiv om sommeren. Om vinteren forsvinder den fuldstændig. Indtil det bliver forår igen, overvintrer insektet på land. Det kan være mellem sten eller under barken på et træ nær vandet.