Naturens svar på vandballonen

Vandmænd indeholder 98 procent vand og er såkaldte polypdyr

Vand udgør op til 98 procent af kroppen på en øregople, som den mest almindelige vandmand i Danmark kaldes.
Vand udgør op til 98 procent af kroppen på en øregople, som den mest almindelige vandmand i Danmark kaldes.

Det er sommer, og badegæsterne kan næsten ikke undgå den. Øregoplen, som den mest almindelige vandmand i Danmark kaldes, findes hele sommeren igennem i alle danske farvande. Vand udgør helt op til 98 procent af en vandmands legeme, og derfor kan det være svært at betragte vandmanden som et dyr på linje med fisken, krabben, søstjernen eller andet godt fra havet. Men goplen er skam i høj grad levende.

Vandmanden kaldes et polypdyr. Den formerer sig fra en særlig polyp, som ikke svømmer rundt, men som sidder fast på havbunden. Her kan den sidde i flere år, men under de rigtige forhold kan den udskille nogle meget små gopler. Mens polypperne lever i flere år, er goplens liv begrænset til et enkelt år. Men selvom goplerne dør i løbet af efteråret, findes der også gopler i vandet resten af året.

De flestes viden om goplerne begrænser sig nok til vandmanden og brandmanden, men faktisk lever der omkring 60 forskellige gople-arter i Danmark. Og badegæsterne har som regel et afslappet forhold til vandmanden, mens brandmanden nyder mere respekt. Brandmandens røde tråde indeholder en særlig gift, der kan give kløe. Men faktisk har alle gopler såkaldte nældeceller, som bruges til at bedøve og indfange føden. Også vandmanden. Dens gift er bare for svag til at trænge igennem huden på mennesket, men huden omkring øjnene er tynd. Derfor skal man være varsom med at kaste goplerne efter hinanden.