Haps, haps, haps, nu skal vi ha' krebs!

Gør som svenskerne og invitér til krebsegilde. Kom helt tæt på en af de mest elskede svenske traditioner, der er en absolut genganger, når sommeren går på hæld

Et stort tordenskrald havde renset luften, og duften af natur var næsten påtrængende. Mellem tykke stammer stod et stort rødt træhus, min vens forældres. Det var min første sommer i Stockholm, og vi var inviteret ud i skærgården, mens august blev til september.

Overalt i Sverige var folk i gang med at forberede ligesom os, og mens den pludselige torden havde sat festforberedelserne lidt tilbage, gik vi nu igen i gang med at bære borde og stole ud, pynte med blågule flag og vimpler, lægge papirshatte på bordet og hænge lanterner i træerne.

Indenfor var køkkenbordet fyldt med mad, opskrifterne blev fordelt mellem os, og langsomt tog aftenens retter form. Krebs var naturligvis hovednummeret, men også tærte med ost fra Vsterbotten, en sauce og friskbagt brød var vigtige bestanddele.

Det var en særlig svensk oplevelse at sidde i tusmørket og pille skaldyr med fedtede fingre, synge med på snapseviserne og spise sig mæt i en så helt igennem traditionel svensk middag.

Krebsegildet dateres tilbage til starten af 1900-tallet, men krebs har været en fast bestanddel af svensk madkultur siden middelalderen. I mange år var krebs først og fremmest på menuen i klostre, sandsynligvis fordi man behøvede et alternativ til kød under fastetiden. Retten blev en del af borgerskabets spise i 1400-tallet, og langsomt vandt den også indpas i andre samfundslag. Krebsegilde blev en fast term i 1930'erne, og siden har traditionen bredt sig ud over hele landet.

Når sensommeren nærmer sig, bugner aviser og nyhedsprogrammer af tips til, hvordan man gør krebsegildet helt perfekt. Jeg har samlet nogle af de bedste opskrifter, og sender samtidig en opfordring til at lege svensker for en dag med et fad højrøde krebs, en god tærte fyldt med sæsonens avl og måske også en lille snaps.