Dekorativt tilbehør til stegen

Et krustadejern er det rigtige svar på sidste uges spørgsmål i bagsidens sommerkonkurrence

Man bruger et krustadejern til at lave disse små krustader med dekorativt indhold.
Man bruger et krustadejern til at lave disse små krustader med dekorativt indhold. . Foto: Scanpix.

Fredag den 1. august præsenterede bagsiden læserne for et køkkeninstrument med to ”klodser” for enden. Instrumentet er for længst gået af mode i de danske køkkener, men ikke desto mindre har over 400 læsere deltaget i konkurrencen om at svare på, hvad instrumentet hedder, og langt de fleste har også svaret rigtigt.

Instrumentet, der blev brugt i de finere køkkener, hedder et krustadejern, og på det kunne der laves krustader, som dem, der ses på billedet.

Krustader laves ved, at man varmer jernet op i kogende svinefedt. Derefter dypper man det i en tyk pandekagedej, beignetdej, og sænker det igen ned i svinefedtet. Når krustaderne er gyldne, tages de op af fedtet og bankes forsigtigt af krustadejernet.

Det kræver både tid og håndlag at lave krustader, og det har da også været noget, som primært blev lavet i borgerkøkkener, når der kom gæster.

Krustaderne er så blevet serveret som et dekorativt tilbehør til store stege for eksempel fyldt med ribsgele eller grøntsager. Både i Frøken Jensens Kogebog og i Fru Nimbs Kogebog findes der opskrifter på krustader.

Krustaderne blev introduceret i slutningen af 1800-tallet. De var meget moderne omkring år 1900, og i 1920'erne gik de af mode igen.

Selvom de var gået af mode, er der dog flere læsere, som kan huske dem fra deres barndom, blandt dem Ilse Hansen fra Nibe. Hun skriver: ”Dette smukke køkkenredskab blev brugt til at lave krustader med. Selv har jeg kun smagt dem en enkelt gang, da de er blevet afløst af tarteletter. De blev brugt som forret til familiefester. Fyldet var ofte høns i asparges uhm.” Birgit Grubbe fra Havdrup skriver: ”Kunsten var at få dejen tynd nok til, at krustaden blev sprød og fin og tyk nok til, at den ikke gik i stykker, når den kogt skulle lempes af jernet. Jeg kan huske, at min mor omkring 1950 havde sit hyr med det. En krustade er en finere form for tartelet, lidt smallere og højere og med en tyndere væg. Var der lidt sukker i dejen, kunne den fyldes med flødeskum og frugt. Ellers var fyldet som til en tartelet. Som jeg husker det.”

En af deltagerne i konkurrencen, Else Lysholm fra Karrebæksminde, har endda en (gammel) opskrift på krustader: Hun skiver: ”Krustader er en slags tarteletter. En dej kan være: 120 g flormel, 1 æg, 1 dl øl, 1 dl mælk, 1 skefuld smeltet margarine. Røres som pandekagedejg. Dejgen hældes op i to kopper, der er fyldt trekvart med dej, heri dyppes krustadejernet, derefter sættes jernet i rigeligt kogende fedtstof, indtil krustaderne er lysebrune.”

Denne uges opgave

Opgaven knytter sig i denne uge til Sønderjylland. På denne flotte sønderjyske gård fra Sdr. Sejerslev sidder to frontkviste med låger i. Gennem lågerne er der adgang til høloftet. Opgaven går ud på at gætte, hvad disse frontkviste kaldes.