Prøv avisen
Lørdagsmad

Sneglekage: En sikker succes

Når kanelsneglene sættes tæt sammen i en form, flyder remoncen ikke ud. Foto: Scanpix

Adgangen til nye opskrifter har aldrig været større, men langt fra alt nyt er godt, og måske er gentagelsens værdi en undervurderet faktor i køkkenet.

Jeg har en god veninde, som siger, at hun kun kan bage to forskellige kager. Og de to kager lykkes altid, og de falder i børn og voksnes smag. Det forholder sig noget anderledes i mit køkken. Jeg har ikke tal på, hvor mange forskellige kager jeg mixer sammen.

Min far elskede at køre omveje og opdage nye steder, og jeg tager også gerne en omvej og prøver noget nyt. For hvem ved, om jeg har lavet den bedste koldskål eller fundet opskriften på den bedste lasagne? Og ligesom vejskilte med sjove navne kan lede nysgerrige rejsende på omveje, så kan kogebøger med indbydende billeder og velvalgte ord få mig på omveje. Det samme gælder de mange hjemmesider og blogs med opskrifter, som internettet giver adgang til. Og nogle gange er det omveje, man helst havde været foruden.

Som nu den rabarberkage, jeg måtte servere for gode venner for nylig. Jeg har fem driftsikre opskrifter på rabarberkager, men hvorfor skal alt være, som det plejer? Jeg fandt en opskrift med en lovende ingrediensliste. Kagen duftede skam også herligt fra ovnen, men da den blev serveret, hang smagen ikke sammen. Kagen var tør, og rabarberne var skingrende sure.

Det var i øvrigt de samme gæster, jeg en gang serverede en såkaldt vupti-ostekage for. Generelt bør man nok tage sig i agt, når kogebogsforfatter forsøger at promovere maden med, at den kan laves på rekord-tid, men billedet af vupti-ostekagen var indbydende, og det hele virkede meget overkommeligt. Vupti-ostekagen smagte glimrende, men kagen havde ikke forstået, at den vupti skulle hænge sammen. Den flød ud på fadet som en blød, ujævn grød og lignede på ingen måder kagen fra billedet i kogebogen.

Men så er det jo godt at vende tilbage til opskrifter, som er sikre successer. Spændingen ved at lave noget nyt udebliver, men også når det gælder mad, er gentagelsens værdi en ofte undervurderet faktor. Her er en af mine mest sikre opskrifter på hjemmebagt succes. En meget enkel kage, som dog står distancen. Ved at bage kanelsneglene i en tærteform eller en lille bradepande sikrer man, at remoncen ikke løber ud. Kagen er fryseegnet.

Sneglekage

Dej:

  • 25 gram gær
  • 3 dl mælk
  • 400 gram hvedemel
  • 1 tsk salt
  • 30 gram sukker
  • 50 gram smør

Fyld:

  • 100 gram smør
  • 100 gram farin
  • 2 spsk kanel

Rør gæren ud i det lunkne vand og den lune mælk. Tilsæt mel og blødt smør, salt og sukker. Ælt dejen, til den er jævn. Dejen kan stilles tildækket natten over og hæve i køleskabet, eller man kan lade den hæve to timer ved stuetemperatur.

Fyld: Rør det bløde smør ud med farin og kanel.Rul dejen ud cirka 25 cm gange 35 cm, fordel fyldet og rul dejen sammen til en roulade. Skær rouladen i 15 til 18 snegle. Sneglene sættes tæt i en smurt tærteform. Lad dem efterhæve en halv time. Kagen bages ved 225 grader i 12 til 15 minutter midt i ovnen. Pynt eventuelt med lidt glasur og krymmel.