Kærlighed tynger Paris' broer

Paris vil afskaffe traditionen med at sætte hængelåse på broerne som tegn på ubrydelig kærlighed. Vægten får broernes gitterværk til at bryde sammen

De såkaldte ”love locks” eller kærlighedshængelåse dækker fuldstændig gitterværket på især Pont des Arts. -
De såkaldte ”love locks” eller kærlighedshængelåse dækker fuldstændig gitterværket på især Pont des Arts. - . Foto: Mark Kerrison/Scanpix.

”Slip kærligheden fri”. Med dette budskab forsøger Paris at taget livet af en tradition, som truer med at få byens broer til at bryde sammen. De kan ikke bære vægten af de tusindvis af hængelåse, som elskende par fra hele verden hænger på broerne, før de smider nøglen i Seinen som tegn på ubrydelig kærlighed.

De såkaldte ”love locks” eller kærlighedshængelåse dækker fuldstændig gitterværket på især Pont des Arts og Pont de l'Archevché ved Notre Dame, og i juni måtte Pont des Arts, gangbroen over Seinen til Louvre, afspærres af sikkerhedsgrunde, efter at et 2,4 meter langt stykke af gitterværket brækkede af under vægten af de flere hundrede kilo hængelåse på gitteret.

Paris' beboere, men også turister, der holder af byen, beklager sig desuden over, at tæppet af hængelåse skæmmer bybilledet. Men Byernes By, der også holde af sin status som kærlighedens og romantikkens destination, vil ikke skræmme de elskende par fra at symbolisere deres kærlighed i Paris. Det skal bare ske på en anden måde.

Med kampagnen ”No Love Locks”, ikke flere hængelåse, forsøger det parisiske bystyre derfor at få de elskende par til at tage et billede af sig selv foran et af Paris' mange monumenter og poste det på en særlig hjemmeside, Love without Lock”, kærlighed uden lås.

”Vores broer kan ikke holde til jeres kærlighed. Slip i stedet kærligheden løs på lovewithoutlocs.paris.fr”, står der på de mærkater, som bystyret har sat på fortovene langs broerne. 147 par og andre, som bare er forelskede i Paris, har allerede lagt en ”selfie”, et selvportræt taget med mobiltelefonen, på den nye hjemmeside. Man kan også sende billedet ud på twitter via #lovewithoutlocks.

”Det er første skridt i en handlingsplan, hvor vi vil forklare, at hængelåsene skader den parisiske kulturarv, og samtidig er en hængelås ikke det bedste symbol på kærligheden. Vi er ikke ude på at straffe dem, der alligevel sætter hængelåse op. Vi arbejder i stedet på at erstatte det eksisterende gitterværk med rækværk, man ikke kan sætte hængelåse fast på,” lyder det fra Paris' rådhus.

Fænomenet med at sætte hængelåse på broerne og kaste nøglen i vandet kendes fra adskillige byer i Europa, og også her volder traditionen problemer. I Firenze koster det en bøde på 50 euro eller 375 kroner at hænge noget op på Ponte Vecchio. Og i Köln anslår man, at to ton hængelåse er fæstnet på Hohenzollernbrücke.

I nogle byer berettes det desuden, at broerne nu også udsættes for hærværk, når parrene skilles og forsøger at finde deres hængelås og brække den op igen.