Sensommerens krydderi

I Mette Østergaards have er det blevet tid til at finde beskærersaksen frem i bedet med krydderurter. De var oprindelig velordnede i små bede. Bedene er der stadig, men planterne følger ikke planen

Gøremål i haven netop nu er høst af æbler. De første af sorterne Discovery og Rød Ananas er modne nu. -
Gøremål i haven netop nu er høst af æbler. De første af sorterne Discovery og Rød Ananas er modne nu. - . Foto: Scanpix.

Sensommeren i haven er en eksplosion af frodighed - efter regnen er alle spillere på banen. Der er nyudsprungne georginer, roser, frøkenhatte, asters, pragtsnerler og solsikker hver eneste dag. Ukrudtet er i vældigt humør og breder sig på hver ledig plet med udløbere, frø og blomstring. Dertil kommer jo sensommerens orgier af blommer, hyld, æbler, pærer, vindruer og nødder - om alt går vel.

Dette skal handle om krydderurterne, som jeg længe har forsømt i min have. De står ved husets sydgavl og var oprindelig meget velordnede i små cirkelformede bede. Bedenes form anes stadig, men planterne følger ikke planen. Min mand har nævnt det flere gange, at planterne jo simpelthen vælter rundt mellem hinanden. Krydderurterne er min afdeling, og jeg har en svaghed for denne udfoldelse af voldsom vækst. Der skal dog være måde med det, ellers vil jo kun den stærke overleve, så jeg fandt beskærersaksen frem.

Den stærkeste blandt mine krydderurter er mynten. Den fik fra begyndelsen et helt bed for sig selv, men er for længst gået uden for rammen. Men tænk engang: Som jeg står der med saksen, lander der en admiralsommerfugl i en mynteblomst, og den bliver siddende længe. Mynteplanten fik herefter ikke nogen hårdhændet beskæring som tiltænkt. Admiraler er noget af det smukkeste blandt sommerfugle!

Rosmarinen har haft det, som var den hjemme. Varme og tørke har sommeren igennem passet den godt. Busken er blevet godt en halv meter høj og bred, og nu går der sport i at få den helskindet gennem den kommende vinter. Den får et lille telt af grangrene ved nytårstide.

Fransk estragon kom virkelig tidligt fra start i foråret, også den har været tilfreds med sommervarmen. Den er for længst gået i blomst, og minsandten om den ikke har sat frø. Ganske vist er de bittesmå, men sådan er det i bynkeslægten, som estragon hører til. Det særlige ved fransk estragon er, at den ikke kan få spiredygtige frø i vort klima. Vil man være sikker på at få fransk estragon og ikke russisk, skal den plantes som en rodstikling i foråret. Den ekstraordinært lange sommer har givet mig den tanke, at måske sætter den franske estragon spiredygtigt frø i år. Det vil siden blive afprøvet med en spiretest på våd køkkenrulle! Er frøene spiredygtige, har jeg estragonfrø nok til et større gartnerudsalg. Nu er alle frøstængler klippet af, og tilbage står friske, nye estragonskud fra bunden.

Det kan for eksempel stadig nås at lave kryddereddiker med urterne. Fyld en bredhalset flaske med vineddike, og prop estragonkviste i eller basilikum, dildkroner eller en skønsom blanding. Når kvistene er høstet, skal de være helt tørre, før de tilsættes, så eddiken ikke fortyndes. Når kvistene er fyldt på flaske, stilles denne i en solrig vindueskarm i to til tre uger, hvor flasken jævnligt vendes. Herefter er kryddereddiken klar til brug.

Koriander har i år sået sig selv i krydderhaven. De er nu klar med små hårde, runde frøhylstre, der kan gemmes og siden svitses på panden, hvis nogen får lyst til et tvist af dette særligt duftende krydderi.

Havens allervigtigste krydderi, persillen, har i år været mageløs. Den står som bunddække i flere bede i blomsterhaven. Den model kan anbefales, og det er nu, der skal rykkes. Persillen fra sidste år har længe blomstret og står med frøskærme fulde af næsten modent persillefrø. Høst de modne skærme - frøene skal være brune og ikke grønne - og tag skærmene med til bedet, hvor der næste år skal være frodigt grønt af persille. Ryst persilleskærmene over bedet engang i september, og lad naturen gøre resten af arbejdet. Der er næsten med garanti små persilleplanter klar tidligt næste forår!

En trillebør fuld af frøstængler fra krydderurterne. Til venstre timian, i midten beskåret estragon og til højre rosmarin og blomstrende mynte. -
En trillebør fuld af frøstængler fra krydderurterne. Til venstre timian, i midten beskåret estragon og til højre rosmarin og blomstrende mynte. - Foto: Mette Østergaard
Mette Østergaard betegner persille som havens vigtigste krydderi. Hun har persille som bunddække i blomsterhaven, her med en jernurt som midtpunkt. -
Mette Østergaard betegner persille som havens vigtigste krydderi. Hun har persille som bunddække i blomsterhaven, her med en jernurt som midtpunkt. - Foto: Mette Østergaard