Berømt forfatterindes bogsamling er på vej til Zimbabwe

3000 af den afdøde nobelpristager Doris Lessings private bøger har begivet sig ud på en lang rejse fra Storbritannien til det afrikanske land Zimbabwe, hvor de skal være biblioteksbøger

Forfatter og nobelpristager Doris Lessing boede fra 1924 til 1949 i Zimbabwe, som derfor havde en særlig plads i hendes hjerte. Nu er 3000 bøger fra hendes bogsamling på vej til det afrikanske land. -
Forfatter og nobelpristager Doris Lessing boede fra 1924 til 1949 i Zimbabwe, som derfor havde en særlig plads i hendes hjerte. Nu er 3000 bøger fra hendes bogsamling på vej til det afrikanske land. - . Foto: Polfoto.

Der mangler bøger på de offentlige biblioteker i det afrikanske land Zimbabwe - og der mangler mange.

Ofte har bibliotekerne ikke penge til at købe nye bøger for, og hylderne bliver langsomt tommere og tommere, efterhånden som eksemplarerne bliver slidt op. Det er spild af afrikansk læselyst og læseglæde ifølge den britiske forfatterinde og nobelpristager Doris Lessing, der før sin død som 94-årig i november sidste år plejede at referere til zimbabwerne som ”verdens mest passionerede læsere”.

Af samme årsag gav Doris Lessing før sin død udtryk for, at hun ønskede, at de bøger, der ikke skulle doneres til en specialsamling på det britiske East Anglia Universitet, skulle sendes til Zimbabwe og stilles op på hylderne i udlånsafdelingen på et af landets store biblioteker på lige fod med de andre bøger på hovedstadens største bibliotek.

Borgmesteren i Harare, Bernard Manyenyeni, kalder overdragelsen af de 3000 bøger, det er blevet til fra den verdensberømte forfatterindes bogsamling, for ”en storslået gestus”.

”Det er meget rørende, at Doris Lessing (...) har videreført sin kærlighed til dette land efter sin død. Vi har enhver grund til at føle os privilegerede ved at være blevet tildelt denne plads blandt hendes ønsker. Vi er så glade og taknemmelige, som nogen by kan være,” siger han til den zimbabwiske avis The Herald. Bøgerne er i skrivende stund skibet af sted fra forfatterindens sidste hjem i London, og planen er, at deres ankomst til efteråret vil blive fejret med en litterær festival i Harare for forfatterindens familie, venner og for zimbabwiske forfattere.

Det er den britiske hjælpeorganisation Book Aid (bog-støtte, red.), der formidler Doris Lessings bogdonation til det afrikanske land. Organisationen har arbejdet i Afrika siden 1959, og ”på mange biblioteker, inklusive skole- og universitetsbiblioteker, udgør bøgerne fra Book Aid op imod 80 procent af beholdningen”, lyder det i en pressemeddelelse fra organisationen.

Doris Lessing var selv en ivrig støtte af Book Aid. Derudover var hun medstifter af det afrikanske litteratur- og læringsinitiativ Africa Book and Development Organization, der blev grundlagt i 1996 og fortsat arbejder med at gøre bøger og viden tilgængelig for landsbyboere, der bor langt væk fra hovedstadens biblioteker, i en lang række afrikanske lande, blandt andre Zimbabwe.

Når netop Zimbabwe til det sidste indtog en særlig plads i Doris Lessings hjerte, var det, fordi hun som ung pige og kvinde voksede op i det afrikanske land fra 1924 til 1949, da landet stadig hed Sydrhodesia og var en britisk koloni. Hendes britiske forældre var flyttet dertil fra Iran, hvor Doris Lessing blev født, for at drive et stort landbrug med dyrkning af majs.

Efter at have forladt landet vendte Doris Lessing tilbage i 1956, men hun blev erklæret uønsket i landet efter offentligt at have udtalt sig kritisk om den hvide mindretalsregering, der ledede landet. Kærligheden til landet bevarede hun, og i 1982 kunne hun atter frit rejse ind i landet for at besøge sine børn og børnebørn i landet - og for at fortsætte sit arbejde med at gøre litteratur og lærdom tilgængelig for de zimbabwere, der bor, hvor kragerne vender.