Hundeslæde, nordlys og vintersafari

Tag med Kristeligt Dagblad og Polar Rejser på en spændende grønlandsrejse til Sisimiut den 5.-10. marts 2015

Læserrejsen indeholder blandt andet en fire timers hundeslædetur. -
Læserrejsen indeholder blandt andet en fire timers hundeslædetur. - . Foto: Scanpix.

Sisimiut er Grønlands næststørste by, i daglig tale ”Kystens perle” med en fantastisk natur. Her er tør sne og sol til alle sanser.

Her er både mulighed for at køre hundeslæde, køre på snescooter, stå på langrendsski og besøge byens skilift. Byen er alt det, man forventer af en grønlandsk by. Små hyggelige træhuse i alle regnbuens farver, livlige slædehunde og en venlig og imødekommende lokalbefolkning.

Det er en by i sund vækst med mange muligheder for at opleve det moderne Grønland, hvor industri og handel lever side om side med de traditionelle erhverv som fangst og fiskeri.

Sisimiut er Grønlands sydligste by, hvor der må holdes grønlandske slædehunde, og det præger byen, ikke mindst om vinteren.

Når man er på hundeslædetur, føles slæden levende under en, og rensdyrskindet bølger op og ned i takt med terrænet. Dampen står ud af 12 halsende slædehunde. Ellers er stilheden overvældende og brydes kun, når slædekusken giver korte kommandoer til hundene. 12 perfekt svungne hundehaler vidner om, at motoren trækker jævnt på alle cylindere, mens man oplever det helt fantastiske bjerglandskab med udsigt over et enormt område dækket af blød, pulveragtig sne. Det er en oplevelse uden sidestykke.

Myterne fortæller, at nordlyset kommer frem på himlen, når de afdødes sjæle spiller bold med hvalroskranier.

Himmelfænomenet har en naturlig forklaring, som man fuldstændig glemmer, når man fra første parket betragter naturens kolossale scene. Den videnskabelige forklaring er, at solens elektrisk ladede partikler mødes med molekyler og atomer i Jordens atmosfære i omkring 100 kilometers højde. Det resulterer i et møde, der bedst kan beskrives som blafrende gardiner i gult, grønt og til tider i rødt.

Nordlyset kan ses alle steder, selv midt i byen, men hvis du virkelig vil have fantastiske lysoplevelser, så gælder det om at komme ud i fjeldet på en nattur, der for alvor åbner op for magien i dette atmosfæriske fænomen.

Det særprægede og mystiske sceneri ses på en mørk og klar aften- og nattehimmel overalt i Grønland. Man kan fristes til at tro, at man skal rejse langt mod nord for at få den oplevelse ind på lystavlen, men det er ikke tilfældet. Både i Sisimiut og Kangerlussuaq arter de klimatiske forhold sig sådan, at der sjældent er skydække.