Pas på sommerfuglen

Nældens takvinge kender alle danskere. Den er udbredt over hele Danmark og bærer derfor titlen nationalsommerfugl med rette. -
Nældens takvinge kender alle danskere. Den er udbredt over hele Danmark og bærer derfor titlen nationalsommerfugl med rette. - . Foto: Scanpix.

Mange har været ude for, selv i storbyområder, at der lige pludselig en forårsdag sidder en sommerfugl i vinduet og vil ud. Hvor kom den fra?

Sandsynligvis er det Danmarks nationalsommerfugl, nældens takvinge, der er vågnet af sit vinterhi og er klar til en kort sommersæson, hvor den sætter næste generation i verden.

Mange sommerfugle lever kun ganske kort, men dagpåfugleøje og citronsommerfugl finder netop nu sammen med nældens takvinge lune overvintringspladser i hule træer og fuglekasser, i kældre på lofter og i udhuse.

”Her kan man finde den, hvor den sidder helt stille, måske rigtig mange sammen, og putter følehornene ned mellem vingerne,” siger naturvejleder i Lollands Kommune Uffe B. Nielsen.

”Den er ikke død, så man skal ikke sætte støvsugeren på den, men bare lade den sidde. Lige så snart det er mellem 8 og 10 grader begynder de at flyve, men den kan ikke nødvendigvis finde det sted, den kom ind. Derfor dukker den op i vinduet, fordi den tror, at den kan komme ud her,” siger Uffe B. Nielsen.

Når nældens takvinge dukker ud af vinterhiet, og det bliver sommer, lægger den sine æg som navnet siger, på brændenælden. Planterne findes overalt og derfor stortrives nationalsommerfuglen til glæde for os.

”Sommerfuglene med deres flotte farver er et berigende element for os, fordi vi er synsdyr ligesom dem,” siger Uffe B. Nielsen, som peger på, at sommerfugle også gennem tiderne er blevet en vigtig del af vores kultur.

Tænk bare på digteren Inger Christensens kendte digtsamling 'Sommerfugledalen',” siger han.