Hvad drak kong David?

En videnskabsmand i Israel er på en mission for at finde ud af, hvilken slags vin, der blev drukket på bibelsk tid. Et formål er at relancere vinproduktionen

Israelske forskere vil gerne vide, hvordan vinen, som den bibelske kong David drak, smagte og så ud. -
Israelske forskere vil gerne vide, hvordan vinen, som den bibelske kong David drak, smagte og så ud. - . Foto: Bridgeman Art Library/Scanpix.

Adskillige tønder vin står allerede uden for Elyashiv Droris' laboratorium ved Ariel Universitetet på Vestbredden. Hans mål er at finde druesorter, der blev brugt til at lave vin af for tusinder af år siden, og som stadig lever i Israel.

”Det er ikke interessant at dyrke chardonnay i Israel, for der dyrkes også chardonnay mange andre steder,” siger han til JTA, en jødisk hjemmesiden med base i New York.

”Men hvis man kan lave en vin her af en drue, som ikke findes andre steder, og som forbinder os med historien, er det meget mere interessant,” siger dr. Drori, som også selv er vinproducent, og som har været dommer i flere internationale vinkonkurrencer.

I 2011 sendte han et hold af studerende på vandreture over hele Israel for at finde druer, som vokser i naturen. Et problem, som de stod over for, var, at områdets tidligere muslimske herskere i hundredvis af år forbød i alkohol, og at mange druesorter derfor gled ud af brug, fortæller Elyashiv Drori. Efter tre års søgen fandt de 100 sorter, der kun findes i Israel, og hvoraf mindst 10 egner sig til vinfremstilling.

Elyashiv Drori ønsker nu at sammenligne dem med arkæologiske fund, såsom efterladenskaberne af et kilo 3000 år gamle druer fundet nær Jerusalems gamle bydel. Han har bedt om hjælp fra Mali Laks-Divol, en dna-biolog, der er begyndt at undersøge generne fra de oprindelige israelske druer.

”Vi vil gerne vide, hvordan vinen så ud, hvilken vin kong David drak, hvid eller rød, stærk eller svag,” fortæller hun til JTA.

Når forskerne har fundet ud af det, håber Elyashiv Drori, at han kan gøre vinproducenterne interesserede i at dyrke de antikke sorter:

”Vi ønsker vin, som er god på grund af dens kvalitet og dens historie,” siger han.