Det sidste farvel kan deles online

I Spanien vil man optage begravelsesceremonier, så efterladte kan følge begivenheden uden at være til stede

I den spanske by Valencia kan man nu deltage på afstand i begravelser via et kamera i kapellet og internettet. Dette billede stammer dog ikke fra Valencia, men fra en dansk begravelse. -
I den spanske by Valencia kan man nu deltage på afstand i begravelser via et kamera i kapellet og internettet. Dette billede stammer dog ikke fra Valencia, men fra en dansk begravelse. - . Foto: Nikolai Linares/Scanpix.

Det måtte vel komme. I denne Youtube-tid, hvor både fødsler, bryllupper og barnedåb deles på internettet, kan det ikke undre, at også det sidste farvel til afdøde bliver foreviget og uploadet.

I USA har en del private begravelsesfirmaer da også i en halv snes år tilbudt en streamet service - nogle gør det gratis, mens andre opkræver mellem 100 og 400 dollars. Canada og Australien har også for længst indført online-begravelser. Men så vidt vides, er Valencia Kommune i Spanien den første i Europa, der tilbyder efterladte at kunne tage afsked med deres kære, selv om de ikke kan møde op til begravelsen.

”Vi ønsker at give folk, der sørger over tabet af en livsledsager, et familiemedlem eller en ven, og som ikke fysisk kan være til stede ved afskedsceremonien, mulighed for at overvære den online via internettet,” forklarede rådkvinden for sundhed og kirkegårde, Lourdes Bernal, på et pressemøde i Valencia forleden.

I øjeblikket er to kameraer ved at blive installeret i det kommunale kapel og det lokale krematorium. Fra midt i denne måned tilbydes afdødes familier og efterladte, der ønsker det, en gratis URL-kode, hvormed de kan få adgang til kameraoptagelsen af ceremonien. Familierne og de efterladte distribuerer derefter koden til dem, de ønsker også skal have adgang til at se ceremonien online. For eksempel familiemedlemmer, der bor i en anden by eller måske på den anden side af kloden.

Online-begravelserne er ikke kun forbeholdt kristne. I Valencia er både den muslimske og den jødiske kirkegård i færd med at blive udvidet, og i den forbindelse vil disse trossamfund også få tilbudt onlineservicen.

Ifølge rådkvinden er sikkerheden og diskretionen helt afgørende.

”Det handler om at tilbyde en service, hvor der tages hensyn til brugernes følelser, og som samtidig sikrer begivenhedens diskretion og respekterer ophavsretten til optagelserne,” siger Lourdes Bernal.

Hun oplyser, at Valencia Kommune også stiller en gratis virtuel ”gæstebog” til rådighed for brugerne, så de kan skrive beskeder eller afskedsdigte til den afdøde, selvom de ikke er til stede ved ceremonien.

Det er ikke første gang, at Valencia er pioner i forbindelse med begravelser. Sidste år slog et online-firma i regionen sig op på at tilbyde, at asken fra et menneske kan blive sendt til himmels med en fyrværkeriraket og spredt over et område, som den afdøde havde et særligt forhold til.