Advent med julestjerner og blomster fra haven

Det er svært at finde smukke blomster her i slutningen af november, men det er en særlig udfordring og tilfredsstillelse alligevel at kunne trylle dem frem fra egen have og natur

Julestjerne fås fra bittesmå kuvertpotter til mangegrenede bamser. De store er temmelig lækre. Foto: Mette Østergaard

Så gik den ikke længere, det lune vejr og de milde vinde er afløst af kuling og kulde, der går gennem marv og ben. Der er dømt indendørs sysler, og det kan ikke passe bedre, for adventstiden er over os.

Læs også: Julestjernens hemmelighed

Mit første projekt er altid at binde en grøn krans til hoveddøren. Der blev klippet skud af buksbom og af de nyplantede kristtorn, der tilmed havde været så venlige at sætte røde bær. Fra torvet blev suppleret med nobilisgran og blød ene. Kransen på døren byder gæsten og adventstiden velkommen.

Juleforberedelserne blev for en stund afløst af fødselsdagsforberedelser og spørgsmål om bordpynt. Det har alle dage givet hovedbrud at trylle smukke blomster frem sidst i november. Selvfølgelig kan der købes blomster, men det er en særlig udfordring og tilfredsstillelse at kunne trylle dem frem fra egen have og natur på denne årstid.

Udfordringen viste sig nemmere end nogensinde før. Netop i år stod vores vinterjasmin, Jasminum nudiflorum, i fuldt flor fra midt i november, og manglen på frostvejr betyder, at blomsterne står perfekte og i stort antal. Vinterjasminen blomstrer fra november og til marts i milde perioder. Selve planten er en busk, der dog har så spinkle grene, at den har brug for noget at læne sig op ad, eksempelvis en husmur. Busken har gule, stjerneformede blomster, og de sidder to og to på korte, grønne, stive skud.

Jeg hentede den julerøde, ellipseformede lerkrans frem. Satte oasis i blød, skar det ud og fyldte formen. Overfladen blev dækket af det fineste mos fra plænen. Beskærersaksen kom frem, og vinterjasminen blev barberet, dog ikke mere end at den stadig ser godt ud. Det er supernemt at stikke de stive blomsterskud ned gennem mos og oasis, og sammensætningen kan ikke slå fejl!

I øvrigt blomstrer også oktoberkirsebær, Prunus Autumnalis, og kejserbusk, Viburnum farreri, netop nu for fulde gardiner. De er som jasminen vinterblomstrende i milde perioder, men alle synes en smule overmodige i år og har satset næsten alle blomsterknopperne på én gang! Bliver der mon en reprise senere på vinteren?

Helt anderledes præcist forholder det sig med julestjerner. De er hvert år klar først i november. Julestjernen er naturligt hjemmehørende i Mexico, hvor de vokser som buske. Med gartnersnilde er buskene nu blevet til potteplanter, der trives perfekt i de varme, danske julestuer. Julestjerner holder ikke af temperaturer under 16-18 grader, derfor skal man heller ikke købe julestjerner, der står og ryster af kulde på torve og uden for butikker.

Jeg har i år købt en nigrenet, rød julestjerne, en lidt dyr sag, megaflot og meget julet. Den røde farve er den oprindelige fra naturens hånd. Der er sket megen udvikling med julestjerner, siden de blev almindelige som potteplanter i 1960'erne. Farverne spænder i dag fra hvid, over laks, lyserød, højrød, elfenben, lysegul til spraglet i rød og cremehvid. Hvert år har sin modefarve, efter sigende er det lyserød i år, men også en småblomstret hvid med enkelte røde striber er populær.

Julestjernens stjerne, de farvede blade, er ikke blomster, men såkaldte højblade. De skal blot reklamere for blomsterne, der er bittesmå og sidder lige midt i stjernen. Vil man være sikker på at købe en frisk julestjerne, skal de små blomster i midten være som blomsterknopper eller friske blomster. Julestjerner kan ikke lide at tørre ud, men skal heller ikke soppe i vand. De skal bare vandes et par gange om ugen, så kan de holde til jul og endnu længere, nogle vil mene for længe. Selv har jeg nu en plan om at forsøge at oversomre min dyre julestjerne og få den i blomst igen næste år!