Et maleri, der har hængt i en kirke i den tyske delstat Bayern i mere end 75 år, har aldrig før skabt opmærksomhed. Først nu, efter at avisen Süddeutsche Zeitung har skrevet om det, har journalister verden over kastet sig over kirken, der pludselig er blevet kendt som ”nazi-kirken”.
”Hitler og Jesus er nære venner,” hedder en overskrift i online-avisen Times of Israel.
”Glorie-Hitler,” skriver den britiske Daily Mail. ”Billede viser Jesus ved siden af Hitler,” meddeler Singapore News.
Maleriet befinder sig i den protestantiske Christus-kirke i byen Hof i delstaten Bayern. Kirken blev bygget fra 1930'erne og indviet det år, hvor Adolf Hitler indledte Anden Verdenskrig.
Mange kirkegængere i Hof har igennem årene da godt kunnet se, at en person på en billedtavle i kirken ligner Hitler temmelig meget, men ingen tog sig særligt af det.
Jesus udgør billedets midtpunkt, og han drejer sig mod en gruppe mennesker, der tilsyneladende beder ham om noget. Til højre for Jesus står en person klædt i støvler og med en feltherrekappe over den ene skulder. Personen, der ikke alene har Hitlers overskæg men også ligner ”føreren” til forveksling, står i en knejsende, herskende position. Til højre for ham er en kvinde i germansk klædedragt.
Alle andre figurer bærer tøj fra Jesu tid.
Kirkens præst, Herwig Dinter, mener, at Jesus vender sig bort fra Hitler og dermed viser ham den kolde skulder.
”Billedet er ikke et forsøg på at forevige en eller anden persons nazistiske holdning, men er derimod en stille protest imod nazi-regimet. Vores menighed har aldrig selv haft problemer med, at billedet hænger i kirken,” siger Herwig Dinter til avisen Frankenpost.
Det samme mener kirkens tidligere præst Martin Gölkel.
”Maleriet forherliger ikke nazitidens magthavere, tværtimod, og det er ikke nogen hyldest til Hitler. I Bibelen står, at Gud modstår de hovmodige, men viser de ydmyge nåde, og på billedet henvender Jesus sig ikke til magthaverne, men til dem, der har brug for hjælp. Mennesket gøres opmærksomt på, at ligegyldigt hvor mægtig man føler sig, så er der en anden, der er stærkere end en selv. Hitler står bydende i udkanten af billedet og virker hovmodig og arrogant, men han kan ikke konkurrere med Jesus. Efter min mening viger Hitler endda lidt tilbage for den autoritet, der udgår fra Jesus. Hitler virker som en outsider, og billedet har et meget vigtigt udsagn: Jesus er i centrum, og så kan nok så mange mægtige personer stå omkring ham, som de vil. Hitler i billedets udkant virker derimod, som om han kan udveksles. Han kunne også være en konge eller for den sags skyld Stalin,” siger Martin Gölkel til avisen Süddeutsche Zeitung.
Der blev ikke bygget mange kirker i Hitler-tidens Tyskland. Nazisterne havde et vanskeligt forhold til kristendommen og især til den kendsgerning, at Jesus var jøde. Nazisterne i Hof var da også meget imod kirkebyggeriet og kaldte det for en skændsel.
Christus-kirken er på mange måder en usædvanlig kirke. Ifølge menighedsrådet indeholder den flere beviser på en stille modstand mod Hitler.
For eksempel har kirken en malet figur af Jesus, der er iført klæder med mange Davidsstjerner på. Davidsstjernen blev af nazisterne brugt til at udgrænse og isolere jøderne, og derfor er det særlig interessant, at Jesus stiller sin jødiske herkomst til skue med netop dette symbol.
Maleriet af Hitler er lavet af kunstneren Richard Horst, der senere faldt i unåde hos nazisterne på grund af nogle kritiske kommentarer. Han blev dømt til døden, men var så heldig, at Anden Verdenskrig sluttede, før dommen kunne eksekveres.
Mediernes store opmærksomhed omkring Hitler-maleriet har gjort sognet utrygt. Menighedsrådet frygter, at nynazister kan tolke avisernes sensationsprægede overskrifter forkert, og at der er risiko for, at nynazister måske vil forsøge at gøre kirken til et Hitler-valfartssted. Derfor vil præst og menighedsrådsmedlemmer ikke længere udtale sig til pressen.