For 22 millioner norske kroner kan du få landejendom med egen stavkirke

I Telemark i Sydnorge sælges en større ejendom, der blandt andet indeholder en tro kopi af den historiske Eidsborg Stavkirke

Eidsborg Stavkirke (foto), som blev bygget i midten af 1200-tallet og er en af Norges mindste stavkirker, har været forlæg til den private stavkirke på en landejendom i Telemark, som nu er til salg. – Foto: Kees Van Den Berg/Photo Researchers/Ritzau Scanpix.
Eidsborg Stavkirke (foto), som blev bygget i midten af 1200-tallet og er en af Norges mindste stavkirker, har været forlæg til den private stavkirke på en landejendom i Telemark, som nu er til salg. – Foto: Kees Van Den Berg/Photo Researchers/Ritzau Scanpix.

Står du med 22 millioner norske kroner – det, der svarer til godt 15 millioner danske kroner – ekstra på hånden, og er du interesset i kirkeliv og norske stavkirker?

Så har fire norske søstre et godt tilbud til dig. De har netop sat familiens landejendom i Telemark i Sydnorge til salg, som i salgsannoncerne beskrives som ”hentet ud af de norske folkeeventyr”.

Grunden indeholder et privat kapel, som er en tro kopi af den historiske Eidsborg Stavkirke, der blev bygget i midten af 1200-tallet.

Det er søstrenes far, Gunnar Melsom, der i sin tid byggede kapellet. Det fortæller en af døtrene, Vibeke Melsom Ornum, til den norske avis Vårt Land:

”Historien er, at han læste et sted om en kirke, der var blevet revet ned, og hvis materialer efterfølgende blev brugt i nogle lagerbygninger. Og så tænkte han, at ’det kan jeg gøre omvendt’.”

Faderen var grossist og havde et papirlager ved Drammenselven, en af de største elve i Norge. Her lå også nogle bådhuse fra 1700- og 1800-tallet, som han besluttede sig for at rive ned og bruge tømmeret fra til at bygge sin kirke.

Kirken blev bygget af Gunnar Melson selv og lokale tømrere. I 1959 stod den færdig. Da var Vibeke Melsom Ornum 12 år, og hun husker, at både folk fra bygden, lokale præster og præstefruer og en biskop dukkede op til indvielsen. Siden er kapellet blevet brugt af både familien og lokalbefolkningen:

”Den blev nærmest rejst som et minde over mine bedsteforældre, og jeg er jo subjektiv, men det er et utroligt lækkert stykke håndværk. Min mand og jeg er gift der, vores børn og børnebørn er både døbt og gift der. Og så har den været brugt i bygden, hvor der har været tradition for, at det er her, man går til gudstjeneste påskedag,” fortæller hun til Vårt Land.

Manden bag kirken, Gunnar Melson, døde for 51 år siden. Siden har hans hustru og de fire søstre taget sig af ejendommen, men nu er de også blevet gamle, hvorfor de har sat det til salg.

”Det, vi håber på, er, at de, som overtager ejendommen, kan tage ordentligt vare på stedet og fortsat bruge det.”