7000 år gammel by udgravet i Egypten

Et nyt arkæologisk fund håbes at kunn e bidrage med ny vigtig viden om livet i oldtiden – og at lokke flere kulturhistorisk interesserede turister til landet

De nyfundne ruiner befinder sig blot 400 meter fra ruinerne af det berømte tempel ”Seti 1” i Abydos, som ses her på billedet. – Arkivfoto.
De nyfundne ruiner befinder sig blot 400 meter fra ruinerne af det berømte tempel ”Seti 1” i Abydos, som ses her på billedet. – Arkivfoto.

Til trods for, at såvel arkæologer som gravrøvere, uden i øvrigt at sætte lighedstegn mellem grupperne, i århundreder har gravet efter kulturhistoriske skatte i Egypten, bliver der fortsat gjort nye og opsigtsvækkende fund i det nordøstafrikanske lands jord.

Senest har egyptiske arkæologer afdækket en kulturhistorisk skat i form af ruinerne af en mindst 7000 år gammel by med en tilhørende kongelig kirkegård i Sohag 400 kilometer syd for Egyptens hovedstad, Kairo.

Arkæologerne håber på, at fundet kan bidrage med ny viden om en af de ældste byer, der er fundet i Egypten, den berømte oldtidsby Abydos, lyder det fra en talsmand for det egyptiske ministerium for antikviteter, Mahmoud Afifi.

De nyfundne ruiner befinder sig nemlig blot 400 meter fra ruinerne af det berømte tempel ”Seti 1” i Abydos.

”Det er sandsynligt, at kirkegården og bygningerne har tilhørt højtstående embedsmænd og de tilsynsførende, der havde opsyn med de kongelige gravsteder (...) i det første dynasti i Abydos,” siger han til det egyptiske nyhedsmedie Luxor Times.

Arkæologer og historikere mener, at Abydos måske var Egyptens hovedstad i slutningen af den såkaldte prædynastiske periode, som strakte sig fra omtrent 6000-3150 år før Kristus. Det nye fund er dateret til omkring år 5300 før Kristus.

Arkæologerne har også udgravet en række mindre bygninger samt redskaber og keramik, der har været brugt i hverdagen af datidens mennesker. Arkæologernes teori er, at arbejdsredskaberne og de små huse stammer fra en landsby for de arbejdere, der havde ansvaret for at bygge de kongelige gravsteder ifølge Luxor Times.

Det er helt bogstaveligt ikke noget lille fund, forklarer en af de arkæologer, der står bag den nye udgravning, Hany Abo El-Azm.

”Det egyptiske udgravningshold har indtil videre udgravet 15 store gravsteder opført i mursten bestående af en blanding af ler, strå og vand. Nogle er op til 14 meter lange og fem meter brede, og gravstederne er forskellige, både når det gælder design og arkitektur,” siger han til Luxor Times.

Nogle af gravstederne er endda større end de kongelige grave i Abydos fra det første dynasti, der varede fra omkring år 3150 til år 2890 før Kristus.

”Det viser, hvor betydningsfulde de begravede var i denne tidlige periode af Egyptens historie,” siger Hany Abo El-Azm til Luxor Times.

Fundet er for få dage siden blevet offentliggjort af det egyptiske ministerium for antikviteter, og håbet i Egypten er også, at det nye fund vil kunne trække flere turister til landet, melder den britiske avis The Guardian.

I årtier har turisme været en af de vigtigste indtægtskilder i Egypten, men landets turisme er blevet tvunget i knæ som følge af islamistiske terrorangreb og de massive folkelige protester og uroen, som gik forud for Egyptens tidligere præsident og autokrats, Hosni Mubaraks, afgang i 2011.

Ifølge Verdensbanken er antallet af turistbesøg i Egypten faldet fra 14 millioner om året i 2010 til 9,6 millioner om året i 2014.