Da Anders And blev til

Anders And debuterede på skærmen den 9. juni 1934. Det markeres herhjemme med fødselsdagsnummer og tegneserieudgaven af den første film

 Anders And blev født den 9. juni 1934, da han optrådte første gang i en film. Siden blev hans fødsel fortalt i ”Mit liv i en æggeskal”, der kom på dansk i 1986. –
Anders And blev født den 9. juni 1934, da han optrådte første gang i en film. Siden blev hans fødsel fortalt i ”Mit liv i en æggeskal”, der kom på dansk i 1986. – . Foto: Egmont Publishing.

På søndag er det 85 år siden, at figuren Anders And optrådte på film og kun i en birolle. Her møder vi den mindre flatterende side af anden, som siden har fulgt ham som en slags mr. Hyde-karakter, der hvert øjeblik bryder ud i et raserianfald, når noget eller som oftest nogen går ham på tværs og på nerverne. Om det er de tre nevøer, den heldige fætter eller den pengeglade onkel.

I den otte minutter lange tegnefilm, der kom den 9. juni 1934, ser man Anders And som en grådig og selvisk nabo til den flinke og kloge lille høne, som flere gange beder Anders og hans ven Øffemand om hjælp til at så og høste.

Dengang havde Anders allerede en utrolig kort lunte og et langt spidst næb. Det sidste blev siden rettet til, men den utilregnelige and blev populær, rykkede ind som frontand og blev folkekær.

Det var Walt Disney, der fik Anders, oprindeligt Donald Duck, på skærmen. Det skete efter sigende, efter at tegnefilmsfilmskaberen læste om den australske kricketlegende Donald Bradman, som begik et berømt ”duck” (hvor man får nul points) i 1932. Det gav inspiration til anden.

Manden bag Anders’ stemme i den første film, Clarence Nash havde egentlig først forsøgt at imitere en ged, men Walt Disney mente, at det mere lød som en and.

Således blev Nash og Anders forenet i samme figur i hele fem årtier frem til Nashs død i 1985.

Mens Clarence Nash blev legendarisk for stemmen bag anden, blev en anden mand næsten ensbetydende med Anders’ berømmelse og karriere verden rundt. Tegneren Carl Barks kom til Walt Disneys studier året efter Anders Ands debutfilm og var med i andeteamet som assistent for blandt andre Jack Hannah, Han var med til at lave en række tegnefilm startende med ”Anders’ nevøer” i 1938 og fire år frem. Fra 1942 og tre årtier frem tegnede han Anders And til print for Western Publishing.

Han gav Anders en mindre hidsig og mere rar personlighed og omgav ham med familiemedlemmer som Joakim von And, Fætter Højben, Georg Gearløs og Grønspætterne. Barks spillede dermed en afgørende rolle for Anders Ands karriere.

I Danmark var Barks hovedleverandør af andehistorier fra det første nummer af ”Anders And & Co.” i 1949 til 1963, hvor andre andetegnere gradvis overtog pladsen.

Anders And har holdt sig relevant og interessant gennem alle 85 år, fordi han minder mest om os mennesker, fortalte Laila Jerming Graf, der er formand for Dansk Donaldist-Forening, til Kristeligt Dagblad tidligere på året i anledning af 70-året for den første udgivelse af Anders And-bladet herhjemme.

”Han bærer både det gode og det onde i sig. Derfor er han genkendelig og kan bruges i en historie, hvor hans temperament og egoisme tager overhånd, men også i en historie, hvor han er omsorgsfuld, som han også er. For eksempel har han jo taget sin søsters børn, Rip, Rap og Rup, til sig og gør, hvad han kan for dem, selvom han ikke har meget at gøre godt med,” sagde Laila Jerming Graf.

85-årsjubilæet fejres herhjemme blandt andet med et stort fødselsdagsnummer spækket med historier om Anders. I næste uge følger der med det ugentlige nummer et stort tillæg med tegneserieudgaven af ”Den kloge lille høne” samt ”Mit liv i en æggeskal”, den klassiske historie fra 1984 om Anders’ udklækkelse.

Der er også udgivet en bog, ”Familien Ands historie”, der gennem prosa, stamtræer og masser af underholdende historier skildrer de forunderlige familieforhold i den næbbede slægt.

Ifølge Egmont Publishing er Anders And-bladets læsertal steget med 10 procent det seneste år fra 175.000 til 193.000 læsere.

”Vi skylder Anders And og hans tidløse tiltrækningskraft en afgørende del af æren,” udtaler marketingschef Gitte Hoffmann Hansen i en pressemeddelelse fra Egmont Publishing, der udgiver ”Anders And & Co.”