Lørdagsmad: Æble-bælle mig fortælle

Køkkenet er et farligt sted for børn, men med denne æblelagkage kan selv de mindste være med - også selvom det ikke altid bliver lige kønt

Det bliver ikke smukt, når barnebarnet får lov at sprøjte flødeskum på kagen. Men det hjælper lidt, når barnet får lov at drysse rigeligt med krymmel ud over lagkagen. – Foto: Poul Joachim Stender.
Det bliver ikke smukt, når barnebarnet får lov at sprøjte flødeskum på kagen. Men det hjælper lidt, når barnet får lov at drysse rigeligt med krymmel ud over lagkagen. – Foto: Poul Joachim Stender.

Vi bedsteforældre kan hurtigt ende som kustoder på et hjemstavnsmuseum. Vores børn forventer at deres barndomshjem er, som da de boede hjemme, og at vi gamle ikke har andet i hovedet end at passe børnebørn. Det er en stor glæde at have de små. Men bedsteforældre bør også kende ordet nej.

Når børnebørnene er på besøg, går tiden godt i køkkenet. Det er korrekt, at køkkenet er en farlig arbejdsplads. Børn kan ødelægge selv de bedste råvarer. Og det er ikke alt, som de små størrelser kan håndtere kulinarisk. Rosinboller kan ikke anbefales. Børn spiser alle rosinerne, inden de når at komme i dejen. Men æblelagkage er en succes.

Der er noget lego-agtigt over lagkage, der bygges op i flere lag. Børnene kan være med til at samle æblerne op i haven, dreje på æbleskrællerens håndtag og smøre creme og æblemos på lagkagebundene. Navnlig hygger de sig med at dekorere kagen med creme og det krymmel, de ikke selv spiser.

Ligesom i tv-køkkenet er det en fordel at have tilberedt nogle af ingredienserne på forhånd. Bag lagkagebundene, inden barnebarnet ankommer, og hav en portion æblemos stående i køleskabet, hvis hun eller han ikke vil vente på, at mosen damper af.

Det kan anbefales at tilberede lagkagen i to, små springforme, så man kan spise den ene lagkage sammen med barnebarnet og sende den anden med barnet hjem. Forældre vil gerne have beviser på, at man laver andet med deres barn end at se Gurli-Gris på computeren.