Afslut valgugen med en rød kage med lilla ingredienser

Ugens lørdagsmad er en kage med rødbede og flødeostcreme. Resultatet er en lyserød kage, som passende kan nydes i efterdønningerne fra folketingsvalget

Navnet "Red Velvet" (rød fløjl) kommer ikke af ligheden med røde fløjskjoler, men derimod af kagens røde udseende og fløjsbløde tekstur.
Navnet "Red Velvet" (rød fløjl) kommer ikke af ligheden med røde fløjskjoler, men derimod af kagens røde udseende og fløjsbløde tekstur. . Foto: Lærke Schmidt Fallesen.

Det var en højspændt affære, da stemmerne blev talt op ved folketingsvalget tirsdag. Først var der vild jubel i de blå og lilla lejre, hvor især Liberal Alliance og Moderaterne stod til stor fremgang. Men i de sene timer skiftede festlighederne pludselig farve, da rød blok løb med det endelige flertal. 

En lignende proces kan man opleve i bagningen af kagen, som udgør denne uges madklumme: det færdige resultat bliver rødt, men ikke uden forudgående lilla indblanding. 

Opskriften er inspireret af den berømte amerikanske kage "Red Velvet" (rødt fløjl), men tilsat danske efterårsrødbeder for ekstra fugt og naturlig farve. 

I denne version er der derfor sparet på kakaopulveret for at lade rødbedernes røde farve træde frem, men sådan har det ikke været i de oprindelige opskrifter. Her var det faktisk netop kakaoen, der tryllede de røde nuancer frem. Råt kakaopulver indeholder nemlig fra naturens side såkaldte antocyaniner, der er en gruppe røde og blå farvestoffer, som findes i særligt blå-lilla planter som for eksempel brombær og rødkål. Når disse kommer i kontakt med syre, skifter de farve, og førhen blev dejen derfor rød, når den syrlige kærnemælk og eddike blev rørt i den kakaoholdige dej.

I dag indgår der ofte basiske ingredienser i den industrielle fremstilling af kakaopulver, og det neutraliserer de syrlige ingredienser, så det i de fleste tilfælde ikke længere er muligt at få den ønskede effekt udelukkende ved at tilsætte rå kakao.

I de fleste moderne opskrifter kommer den røde farve i Red Velvet-kager derfor fra generøse dråber syntetisk frugtfarve, men denne kan altså som her erstattes af rødbedesaft.

Den naturlige indfarvning betyder, at kagen snarere bliver lyserød end rød, men den kan måske passende nydes i efterdønningerne fra folketingsvalget. 

Opskriften er med enkelte modifikationer lånt fra bagebloggen "Sarahs kager".

Opskrift

Kagebund

180 gram hvedemel

1 spiseske usødet kakaopulver

0,5 teske fint salt

1 teske vanillesukker

150 gram sukker

1 æg

1 deciliter olie

1 deciliter kærnemælk

75 gram fintrevet rødbede

1,5 teske bagepulver

1,5 teske hvidvinseddike

Flødeostcreme

100 gram blødt smør

200 gram neutral flødeost

250 gram flormelis

Et par dråber citronsaft

Forvarm ovnen til 170 grader. Sigt hvedemel, kakaopulver, salt og vaniljesukker i en skål. Pisk olie, sukker og æg i en anden skål med en håndmixer. Klem saften ud af de revne rødbeder og hæld den i dejen sammen med rødbedekødet. Rør mel og olieblanding sammen og tilføj kærnemælk. Bland bagepulver og hvidvinseddike i en kop, så det skummer op og pisk derefter blandingen i dejen. Dejen hældes i en smurt, rund form på cirka 25 centimeter i diameter, og bages i 25-30 minutter. (Tjek, at kanterne har sluppet).

Pisk i mellemtiden ingredienserne til flødeostcremen sammen og stil cremen på køl, til kagen er kølet af og kan pyntes.