Prøv avisen

Broccoli-kylling: Nem og sund aftensmad

Selvom man er absolut nybegynder, vil man kunne lave denne ret på mindre end en halv time. – Foto: Chris Tonnesen

Omkring 90.000 unge flytter hvert år hjemmefra. Hvad skal man spise, når madbudgettet og køkkenfærdighederne er på begynderniveau?

I denne uge kunne man i Kristeligt Dagblad læse, at der er langt mellem de børn, som smører deres madpakker selv. En undersøgelse, Arla Fonden har lavet, viser, at det kun er 12 procent af skoleeleverne, som jonglerer med rugbrød og mellemlægspapir.

I avisen udtrykte en professor i sundhedspædagogik bekymring over børnenes manglende inddragelse. Og inden man får set sig om, står de børn, som aldrig lærte at smøre en madpakke, med deres unge liv pakket i flyttekasser. Et nyt kapitel skrives. Som man kan læse andetsteds i dagens avis, er der hvert år omkring 90.000 unge i alderen 15 til 29 år, som flytter hjemmefra.

Og hvad skal de så spise, nybyggerne med små køkkener og stramme madbudgetter? Bliver det et liv med frostpizzaer og pastaskruer garneret med ketchup, når den unge ikke længere indtager sine måltider i barndomshjemmet? Med glimt i øjet lancerede Coop for nylig en såkaldt curlingkasse, som er en gave til de forældre, som står tilbage med blandede følelser, når den unges flyttelæs er båret ud af barndomshjemmet. Curlingkassen er førstehjælp til udeboende børn med alt fra sulfo til salat.

I stedet for at købe en sådan kasse, kunne man også smutte i boghandlen og sikre sig et eksemplar af Louisa Lorangs ”Flytte hjemmefra kogebog”. Jeg har foræret bogen til min søn, som heldigvis ikke har planer om at flytte lige med det samme, men han har udset sig en lang række af retterne, som han gerne vil lave.

Og lysten til at lave mad er et godt udgangspunkt for at kunne servere veltillavede retter. Louisa Lorang har selv levet et ungdomsliv med masser af pizza, og i den nye bog har hun forsøgt sig med opskrifter, som er fulde af smag, men samtidige enkle at tilberede. Den slags opskrifter behøver man ikke at være ung for at begejstres for.

Broccoli-chicken

  • 4 fed hvidløg
  • Neutral olie til at stege i
  • 500 g kyllingebryst skåret i strimler
  • 1 stort bundt broccoli
  • 1 tsk. sukker
  • 3 til 4 dl østerssauce
  • 2 spsk. limesaft
  • Pynt med ristede sesamfrø
  • Tilbehør
  • 4 dl ris

Risene koges efter anvisningen på pakken. Snit hvidløgsfeddene, og steg dem i lidt olie i en pande. Tag dem op. Kom kødet ned i olien og steg ved høj temperatur i to til tre minutter. Skær broccolien i mundrette buketter. Stilken kan skrælles og skæres i stave og bruges i retten. Kom nyt olie på panden, og steg broccolien i fire-fem minutter ved høj varme. Kom kød og hvidløg tilbage i panden sammen med østerssauce og sukker. Smag til med limesaften.

Rist sesamfrøene på en tør pande. Det tager et minut.

Servér retten sammen med de kogte ris, og drys med ristede sesamfrø.

Tip: Foretrækker man at spise oksekød, kan man servere den som broccoli-beef ved at erstatte kyllingekødet med oksekød i strimler.