Prøv avisen

Aggressive spidsmus råber op

Debat om aktiv dødshjælp skal være konkret og politisk, siger Niels I. Meyer Foto: .

Lytter man godt efter, vil man i disse dage kunne høre en fin, lille piben fra skovbunden. Men det er ikke helt så sødt, som det lyder. Det drejer sig nemlig om den almindelige spidsmus, der er på jagt efter føde

Den piber hele tiden, når den jager, og det gør den for at advare artsfæller. Spidsmus er nemlig meget aggressive, og mødes to af dem, ender det næsten altid med slåskamp med døden til følge for en af parterne.

Den almindelige spidsmus er i familie med dværg- og vandspidsmusen. Men rent faktisk er de ikke mus, modsat hvad navn og udseende indikerer. I stedet tilhører de tre spidsmusearter ordenen insektædere.

Spidsmus er territoriale dyr. De har dårligt syn, men en god lugtesans, som de bruger til at jage føde. Den finder de som regel i form af insekter, ormer og andre smådyr under blade og i tæt vegetation.

LÆS OGSÅ: 1000 fugletællere finkæmmer hele landet

Perleuglen, grævlingen, ræven og sløruglen er blandt de rovdyr, der æder spidsmus. Til at modstå rovdyrene har spidsmusen duftkirtler på siden af kroppen. Derfra udstøder den en lugt, der kan virke frastødende.

På trods af spidsmusens fjender er bestanden talrig og vidt udbredt over hele landet. På enkelte småøer kan den dog mangle.