Agurker kan også koges fyldt med fars

I dagens lørdagsmad kombinerer vi de friske sommeragurker med et fyld af svinefars og et godt drys af koriander

Thailandske farserede agurker er anderledes frisk sommersuppe.
Thailandske farserede agurker er anderledes frisk sommersuppe. Foto: Bjarne Nørum.

Sommeren er agurketid – også i køkkenet. En herlig spise i rå form i salater eller som syltede agurkesalater.  Men agurkerne kan også koges fyldte med fars.

Konceptet er ikke ukendt i Danmark. Hjemmesider som ”Kokkepigen” fra Frilandsmuseet bringer en opskrift på ovnbagte halverede agurker med frikadellefars.

I dagens lørdagsmad er det dog en thailandsk variant, inspireret af min svigerinde Somtawin. Da jeg første stødte på retten, var det med en vis reservation over, at man skulle have kogte agurker, men de fungerer helt perfekt i denne landlige thailandske suppe. 

I bund og grund handler det om udhulede, skrællede agurkestykker, som er fyldt med en farsblanding med blandt andet glasnudler. 

Hertil kommer stjerneformede gulerødder. Mange har nok oplevet i asiatiske restauranter fint udskårne grøntsager, men det kan gøres ganske let. Det kræver kun en riflet kartoffelskræller. 

Thailand er jo et stort land, og geografisk er der forskel på egnsretter. Her er vi ude i et landkøkken tæt på grænsen mod Cambodja. Suppen er som sådan ikke meget krydret, men ønsker man at give den et pift, så kan man lave en lille lage med olie, soja, fintskåret chili og hvidløg, som står og trækker, som så kan bruges til at dosere i suppen, helt efter hvad ens smagsløg er til.