Allehelgen, allesjælesdag og halloween – hvad er forskellen?

Søndag er allehelgensdag. Men hvad er forskellen på denne dag, allehelgensaften og allesjælesdag – og hvad med halloween? Bagsiden guider dig til at forstå den kristne helligdag, der fejres denne weekend

Allesjælesdag fejres også i udlandet, for eksempel i Prag i Tjekkiet, hvor der tændes lys på kirkegårdene på allesjælesdag.
Allesjælesdag fejres også i udlandet, for eksempel i Prag i Tjekkiet, hvor der tændes lys på kirkegårdene på allesjælesdag. Foto: David W Cerny/Reuters/Ritzau Scanpix.

Det kan virke forvirrende med helgener, sjæle og uhyggelige monstre, som præger denne tid. Derfor kommer her en forklaring på forskellen på allehelgensdag, som falder på søndag, allesjælesdag og halloween, som sendte små spøgelser og monstre på gaderne efter slik i mandags.

Det er en kristen højtid, hvor man mindes de døde. Under pave Gregor i 800-tallet blev den fastlagt til at ligge den 1. november, og allehelgensaften ligger derfor aftenen før, den 31. oktober. Men ikke i Danmark – her fejres helligdagen den første søndag i november. Oprindelig var allehelgen en dag, hvor man kunne fejre alle de helgener, der ikke havde deres egen dag.