Altertavle holder Peter fra flasken i fasten

Altertavler med Kristus tilskynder læser Peter Ruben Larsen fra Ebeltoft til at undgå alkohol frem til påske

Modelfoto.
Modelfoto. Foto: Ritzau Scanpix/JEANNE KORNUM.

For nogle år siden syntes læser Peter Ruben Larsen fra Ebeltoft, der netop var trådt ind i pensionsalderen, at det ville være en god idé til tider at holde en pause fra en ny tendens til at nyde en snaps til frokosten og en øl eller to til aftensmaden.

Læs mere om alkohol i Kristeligt Dagblads store tema her.

Fastetiden blev en god anledning til at afholde sig fra denne ”hyggerytme”, skriver han i en mail til Bagsiden og nævner samtidig et særligt ritual med en altertavle i det sogn, hvor han bor, som hjælper ham med at holde fast i sin nye tradition.

Fastetiden, askeonsdag, oplyser han, indledes med et ritual ved en aftensgudstjeneste, som hans præst, Betty Højgaard, har indført.

Peter Ruben Larsen skriver:

”I Egens Kirke er altertavlen malet af Johan Thomas Skovgaard. Motivet er Kristus, der træder ud af graven. Altertavlen er trefløjet. Askeonsdag slås fløjene ind over midtertavlen, og vi ser den lukket med segl, hvorpå der står ’SPQR’: Senatet og det romerske folk. Det segl, som Kristi grav blev lukket med langfredag. Så vidste de, hvor de havde ham,” skriver han og fortsætter:

”Jeg synes, det er et af de stærkeste symboler på menneskenes handlinger, herunder mine egne, når Jesus Kristus ’kommer for tæt på’. Så lægger vi ham i graven og sætter segl på den. Så ved vi, hvor vi har ham! Men: Påskemorgen sprænges seglene, og altertavlen lukkes op. Vores forsøg på at spærre ham inde og bort fra vort liv mislykkes. Jesus Kristus bryder seglet, bryder ud og møder os på vor vandring, ligesom dengang disciplene vandrede til Emmaus.”

Peter Ruben Larsen er også inspireret af altertavler i andre kirker på egnen:

”I Agri Kirke er altertavlens motiv nadveren i Emmaus, måske tilfældigt, men meningsfyldt i denne sammenhæng. I Vrinners Kirke fremstår altertavlen som et hvidt lys under en regnbue. Herunder ses evangelisterne. På arbejde for at sprede lyset? I den fjerde kirke, Knebel Kirke, hvor altertavlen er udført af Bjørn Nørgaard, vises påskens tema fra en anden side.”

”Med sådanne billeder in mente tilskyndes jeg til at faste, selvom det set med andre øjne er en ubetydelig handling. ’Det er nødvendigt at sejle’ – ’det er nødvendigt at faste’. Også i år er jeg tørlagt i fastetiden.”