Prøv avisen
Lørdagsmad

Opskrift: Amerikansk pumpkin pie til allehelgen

Det er blevet den – mørke – tid på året, hvor der sættes udskårne græskarhoveder med lys i udenfor og bages græskarretter som denne tærte indenfor. – Foto: Inge Haandsbæk Jensen

Brug årstidens græskar til denne lækre tærte, hvad end du er til allehelgen eller halloween

Det er den tid på året, hvor bladene dækker jorden, og stadig flere danskere sætter udskårne græskarhoveder med lys i udenfor. Men er det, fordi det er halloween eller allehelgen, og hvordan hænger det nu lige sammen?

Allehelgen har siden 800-tallet været en kristen højtid den 1. november, hvor man mindedes de hellige afdøde og martyrerne. Allehelgensaften er derfor aftenen forinden, den 31. oktober. Det var således på allehelgens- aften, at Martin Luther slog sine 95 teser op på kirkedøren i Wittenberg og kickstartede reformationsbølgen.

Under Struensees helligdagsreform i 1770 blev det dog besluttet, at allehelgen i folkekirken altid skulle være første søndag i november. Og det er det stadig den dag i dag, altså næste søndag.

Det er ikke det samme som den gamle keltiske tradition ”All Hallows’ Eve”, halloween, som dog falder den 31. oktober. På denne første dag i vinterhalvåret mente kelterne, at dødsrigets porte stod åbne.

Især i USA er halloween blevet en udbredt højtid for store og små med udklædning, ”trick or treat” og udskårne ”Jack-o’-lanterns”-græskar, men halloween har også sneget sig ind i de danske supermarkeder, hvor man kan købe græskarhoveder og uhyggeligt slik.

Allehelgen er altså nu både den tid på året, hvor man kan mindes dem, der er døde i årets løb, og synge H.A. Brorsons salme ”Den store hvide flok vi se”. Men man kan også sætte et (u)hyggeligt græskarhoved udenfor i dagene, der allerede er blevet kortere og mørkere, og nyde en lækker græskartærte efter amerikansk forbillede.

Hokkaidogræskar er gode til både supper og tærter. – Foto: Iris/Ritzau Scanpix