Anders krydser USA på cykel: Jeg tænker på livets mening

I morgen ankommer Anders Steen Jørgensen og hans makker til New York efter 5500 kilometers cykelstrabadser tværs over USA. Han har spekuleret over sit liv og de vigtige værdier derhjemme, fortæller han undervejs på turen

Vennerne Troels Rasmussen og Anders Steen Jørgensen (th.) i Nevadas bjerge tidligere på sommeren. – Privatfoto.
Vennerne Troels Rasmussen og Anders Steen Jørgensen (th.) i Nevadas bjerge tidligere på sommeren. – Privatfoto.

Der bliver stille i telefonen et kort øjeblik. De næste ord, der kommer gennem mobiltelefonen fra den anden side af Atlanterhavet, er præget af mange følelser.

De tilhører Anders Steen Jørgensen, der befinder sig i USA på en cykel, der skal bringe ham fra den ene kyst til den anden.

”Man får et større perspektiv på tingene, når man sidder på cyklen time efter time, dag ud og dag ind på de lange landeveje herovre,” siger han lidt halvkvalt og tydeligvis rørt over de mange tanker, der er dukket op undervejs.

Den dag, Kristeligt Dagblad fanger ham, er det hviledag. Anders Steen Jørgensen og hans cykelmakker Troels Rasmussen er nået frem til Chicago, cirka to tredjedele fremme mod målet.

Mens mange andre danskere har udnyttet årets sommervejr i sommerhus eller på en strand et sted i Europa, brugte 56-årige Anders Steen Jørgensen sin ferie på at gennemføre den udfordrende bedrift at krydse USA. Fra San Francisco til New York.

5500 lange kilometer er blevet trådt bagud i pedalerne, meter for meter gennem store byer, vilde bjerglandskaber og de lange, flade og snorlige strækninger i Midtvestens uendelige vidder.

Her begyndte Anders Steen Jørgensen at tænke på livets vigtige ting.

”Jeg har tænkt rigtig meget. Ikke mindst på min kone og børn. Hvad der er vigtigt for mig. Hvad man kan gøre anderledes, når man kommer hjem,” siger han.

Ellers er humøret højt blandt de to cykelryttere og venner, fortæller han. Indtil videre er turen gået efter planen uden uheld, skader eller for mange siddesår.

Idéen opstod for nogle år tilbage, da Anders Steen Jørgensen læste en bog af en journalist, der under en valgkamp krydsede USA. Hvorfor ikke gøre det på cykel, tænkte han.

Nu er det lykkes. I morgen ankommer de to cykelmakkere til New York efter 37 dages slidsom cykeltur. Cirka 160 kilometer på op til 10 timer om dagen.

Til hverdag arbejder han for Arla Foods i Danmark og har altid været fascineret af USA og boede et år i staten Washington som barn, hvilket ifølge ham nok har betydet, at han altid har været vendt mod amerikansk kultur.

”Jeg nævnte min idé om at cykle i USA for min familie og sagde, at det kunne jeg godt finde på, når jeg engang blev pensioneret. Men min hustru Charlotte og mine to døtre sagde, at det jo ikke var sikkert, at jeg havde energi og lyst til den tid. Så det blev nu som 56-årig, hvor det vel må være tid til at tænke over, hvad man går og bruger sin tid på,” siger Anders Steen Jørgensen.

Han er ifølge ham selv ikke typen, der opsøger ekstreme situationer eller udfoldelser. Medmindre man tæller nogle maratonløb og triatlon-træning med. Grundtræningen har altså været i orden inden strabadserne, og denne gang skulle den daglige motion toppes med en noget mere omfattende fysisk udfoldelse.

Hvad kræver det at gennem- føre en tur som denne?

”Det handler jo meget om udholdenhed. Men ellers vil jeg sige, at turen er et sted mellem hygge og sport. Det har selvfølgelig været anstrengende flere steder, men vi har ikke cyklet det hvide ud af øjnene og får også tid til at se nogle ting undervejs,” siger han og nævner, at det i højere grad er mentale udfordringer, der er dukket op undervejs:

”Der er selvfølgelig de mange kilometer i lårene. Men det sværeste er egentlig de mange trivielle timer på cyklen kun med ens egne tanker og asfalt under sig. Og så vil jeg sige, at en tur som denne er udfordrende for et venskab. Vi kom også afsted med forskellig kondition og ikke helt samme mål. Men jeg har mange gange tænkt, at jeg er heldig, for vi er alligevel enige om det meste og får både bevaret og udbygget det gode venskab trods risikoen for, at det kunne gå helt galt.”

Vil turen ændre noget i dit liv?

”Det er en oplevelse for livet. De mange utrolige scenerier og de mennesker, man møder undervejs. Det har måske prikket til en rastløshed og idé om, at livet kan bruges til meget andet end arbejde og hverdag. Men jeg er blevet bevidst om, at det valg tog jeg for mange år siden. Jeg har haft mulighederne, men valgte familielivet, og det var det helt rigtige og et godt valg. Jeg har nok mere ro i det liv fremover,” siger han.