Prøv avisen
Lørdagsmad

Æbletærte a la Bedstemor And

En god amerikansk apple pie kræver kold smør og en god form. Det er nemlig dejen, der skaber værket. – Foto fra bogen ”Autentisk amerikansk pie”.

Der skal bruges mere smør, end man tror, og flere æbler, hvis man vil have held med en amerikansk æbletærte

Måske begyndte fascinationen af pies med Bedstemor And. I hvert fald åbner rare gamle bedste jævnligt ovnen og tager noget, som ligner en bagt bakketop ud af ovnen i sit køkken på sin amerikanske farm i ”Anders And”-bladene.

I USA siger man, at der ikke er noget mere amerikansk end baseball og apple pie. Det første har jeg ikke ambitioner om at lære at mestre, men lige siden jeg første gang så ind i Bedstemor Ands ovn, har jeg ønsket at sidde med ved hendes side og ultimativt selv tage sådan en gyldenbrun pie ud af ovnen.

Og sådan tænker flere. For fire år siden fik København en café specialiseret i pier. The American Pie Company hedder det anbefalelsesværdige sted, som i dag har to caféer. Her kan man også købe et kursus i at bage pier. I øjeblikket er de fleste kurser udsolgte. Men heldigvis deler indehaverne gerne deres opskrifter med gæsterne. Det har de senest gjort i bogen ”Autentisk amerikansk pie”, som er udkommet på forlaget Grønningen 1. Det, som gør forskellen på en sløj og en god pie, er dejen. Skal man have held med at få en god dej, skal man brug smør. Og det skal vel og mærke være vældig koldt smør, lyder et af rådene fra fagfolkene i bogen.

Og så er det en god idé at investere i en pieform. Man kan få dem i aluminium for under 150 kroner. Da jeg tog fat på at lave pier, havde jeg tilbragt 10 dage i USA og spist en god del apple pie, og jeg havde nydt det gavmilde indhold af syrlige æbler med bid i. Kunne det mon lade sig gøre at frembringe noget tilsvarende med rød ingridmarie-æbler, som lå i frugtskuffen?

Følger man rådene fra The Pie Company, så kan man faktisk selv gøre amerikanerne kunsten efter – pieform eller ej. Og så måske det vigtigste: Lad musikken spille, mens den klassiske efterårskage bliver til. I den nye kogebog har hvert bagværk en melodi. I dette tilfælde skal den gyldne duft fra ovnen blandes med lyden af Louis Armstrong og Duke Ellington i nummeret ”It Don’t Mean a Thing.”

Opskrift

Ingredienser til æblefyld

  • 12-14 (helst syrlige) æbler skrællede og skårede i skiver
  • 150 g sukker
  • 2 spsk. majsstivelse f.eks. Maizena
  • 1 spsk. citronsaft
  • 1 tsk. kanel med top
  • 1 tsk. vaniljeessens – eller vaniljesukker

Fremgangsmåde:

Æblefyldet kan man forbage dagen før. Det sparer tid og man får mulighed for at komme flere æbler i kagen. Skræl æblerne og skær dem i skiver. Kom dem i en bradepande og vend dem i de tørre ingredienser og kom citronsaft over. Fyldet skal være i ovnen i 10 minutter ved 160 grader. Stil det på køl. Der vil danne sig en del væske, som ikke skal i kagen.

Bemærk: Har man ikke mulighed for at forbage æblerne, skal man tilsætte 8-10 æbler og vende dem i de anførte ingredienser.

Ingredienser til bund og top

  • 225 g meget koldt smør
  • 300 g hvedemel
  • 1 spsk. sukker
  • ½ tsk. salt
  • 100 ml. koldt vand
  • Et sammenpisket æg til at pensle toppen med, perlesukker og kanel

Fremgangsmåde

Skær det kolde smør i små tern og sæt det tilbage på køl. Bland de tørre ingredienser i en skål. Kom smør i og kør det sammen, til smørret har ærtestørrelse, så tilsættes vandet lidt ad gangen, til dejen begynder at samles. Til sidst kan man med hænderne samle dejen, som skal stå på køl en 30 minutter.

Del dejen i to. Stil den ene dejklump tilbage på køl. Drys mel ud på en ren flade og rul med en kagerulle og vend dejen undervejs. Dejen skal rulles ud, så der er seks til otte centimeter dej omkring formens kanter. Klip af, så der er fire til fem centimeter dej og lav et rør af dejen ved at presse dejen ind mod indersiden af formen. Sæt den tilbage på køl og klem kanterne hele vejen rundt med to pegefingre og en tommelfinger, så man får den rillede kant, som gerne må se rustik ud.

Rul den anden portion pie-dej ud og anbring den over æblefyldet. Trim med en køkkensaks, så låget rækker to til tre centimeter ud over formens kant. Fold kanten fra den øverste pie-dej ind under kanten fra den nederste og klem sammen, så fyldet forsegles. Form igen piens kant med begge pegefingre og tommelfingre ved at knibe sammen om dejen hele vejen rundt, så der opstår et riflet mønster.

Pien skal bage ved 175 grader i 55-60 minutter. Inden bagningen skal der skæres dekorative sprækker i pie-låget, så dampen kan slippe ud under bagningen. Pensl med æg og drys med sukker og lidt kanel.

Kagen skal køle i mindst to timer, før man kan servere den, da æblefyldet skal sætte sig. Man kan servere den med en kugle vaniljeis, fløde eller creme fraiche.

Tip: Dejen kan holde sig tre dage i køleskabet og seks måneder i fryseren. Og den dej, man trimmer med, kan man fryse ned og bruge ved anden lejlighed.