Besøg Apulien – Italiens skønne, ukendte støvlehæl

Tag med Kristeligt Dagblad og Mols Rejser til Apulien i det sydlige Italien og oplev mad, folkesjæl og verdensarv på tætteste hold i den første uge af november 2016

Apulien er en turistmæssigt lidt glemt del af Italien – men der er masser at opleve: noget af verdens bedste mad, unik verdensarv, gemte laguner og en by fuld af kegleformede hustage.
Apulien er en turistmæssigt lidt glemt del af Italien – men der er masser at opleve: noget af verdens bedste mad, unik verdensarv, gemte laguner og en by fuld af kegleformede hustage.

Italiens bagerste hjørne, det ukendte Apulien, er en verden fuld af fantastiske kulturoplevelser, kulinariske traditioner og en helt særegen atmosfære, der er usammenlignelig med alt andet i Italien.

Ældgamle hvidkalkede byer med stærkt arkitektonisk præg fra Orienten. Åbne, fejende landskaber med enorme oliven- og vinmarker. Rolige, gemte laguner og forrevne klippekyster. Smukke, historiske kystbyer med torve, promenader og murværk direkte ud til det azurblå Adriaterhav.

Jo, her er Rom, renæssancen og Norditalien meget langt væk, både i fysisk afstand såvel som i byggestil, folkeliv og mentalitet.

Programmet er en bred vifte af regionens særkender, hvoraf flere spektakulære besøgsmål er optaget på Unescos liste over verdensarv: Byen Alberobello med runde kegleformede trullihuse, der er typiske for området. Samt det nu forladte klippehulesamfund i Matera, som var beboet helt indtil 1950erne. Vi besøger også regionshovedstaden Bari med den stemningsfulde bymidte og normannerkirken, hvor resterne af Sankt Nicolaus findes. Vi ser barokkens dominans og overdådighed i Martina Franca og Lecce, der kaldes ”barokkens Firenze”. Og de hvidgule kystbyer Brindisi og Polignano med promenader og metertykt murværk direkte ud til havet.

Apuliens fortid er et kompliceret spind af fejder og erobringer. Romerne, grækerne, den byzantinske periode, korsfarere og normannere har sat tydelige aftryk i kulturen og samfundet. Her i Støvlehælen varede stridigheder længe, udvikling gik langsomt, og befolkningen indrettede sig derefter – ofte under sparsomme kår. Disse betingelser har vi som gæster glæde af i dag i form af unikke besøgsmål, bygningskonstruktioner, specielle dyrkningsmetoder og afgrøder.

Folkesjælen og forholdet til mad har sit eget liv i Apulien. Nøjsomhed og det at fremelske den bedst mulige smag i råvarerne har gennem årtusinder skabt traditioner for simple retter af meget høj kvalitet. Her hersker principper om det enkle og velsmagende ofte ledsaget af kraftig, lokal vin. I programmet har vi flere lokalbesøg; presning af oliven, det ugentlige marked, landfrokost-arrangement og en vingård med DOC-certificeret hvidvin. (De røde af Primitivo og Negro Amaro kender vi i forvejen).

Vi bor på et dejligt firestjernet hotel i byen Ostuni, der er en af områdets mest autentiske. Den gamle hvide bykerne er et kroget klingelværk af smalle gyder, der ser ud som for 1000 år siden. Fra hotellets tagterrasse er der flot udsigt over på bykernen, der er oplyst om aftenen og leder tankerne i retning af eventyr.

Rejsen ledes af Italienseksperten Bo Rosasco, der er flydende på sproget og vil formidle regionens historie og særkender.