Prøv avisen
Læserrejse

Apulien – Italiens ukendte støvlehæl

Foto: Mols Rejser

Tag med Kristeligt Dagblad og Mols Rejser til det sydlige Italien den 25. september til den 2. oktober 2017

Oplev Italiens bagerste hjørne, det ukendte Apulien, med fantastiske kulturoplevelser, kulinariske traditioner og en helt særegen atmosfære, der er usammenlignelig med alt andet i Italien. Ældgamle hvidkalkede byer med stærkt arkitektonisk præg fra Orienten. Åbne, fejende landskaber med enorme oliven- og vinmarker. Rolige, gemte laguner og forrevne klippekyster. Smukke historiske kystbyer med torve, promenader og murværk direkte ud til det azurblå Adriaterhav. Jo, her er Rom, renæssancen og Norditalien meget langt væk, både i fysisk afstand såvel som i byggestil, folkeliv og mentalitet.

Programmet er en bred vifte af regionens særkender, hvoraf spektakulære besøgsmål er optaget på Unescos liste over verdens arv: Byen Alberobello med runde, kegleformede trullihuse, der er typiske for området. Samt det nu forladte klippehulesamfund i Matera, som var beboet helt indtil 1950’erne. Vi besøger også regionshovedstaden, Bari, med den stemningsfulde bymidte og normannerkirken, hvor resterne af Sankt Nicolaus findes. Vi ser barokkens dominans og overdådighed i Martina Franca og Lecce, der kaldes ”barokkens Firenze”.

Apuliens fortid er et kompliceret spind af fejder og erobringer. Romerne, grækerne, den byzantinske periode, korsfarere og normannere har sat tydelige aftryk i kulturen og samfundet. Her i støvlehælen varede stridigheder længe, udvikling gik langsomt, og befolkningen indrettede sig derefter, ofte under sparsomme kår. Disse betingelser har vi som gæster glæde af i dag i form af unikke besøgsmål, bygningskonstruktioner, specielle dyrkningsmetoder, afgrøder og så videre.

Folkesjælen og forholdet til mad har sit eget liv i Apulien. Nøjsomhed og det at fremelske den bedst mulige smag i råvarerne har gennem årtusinder skabt traditioner for simple retter af meget høj kvalitet. Her hersker principper om det enkle og velsmagende, ofte ledsaget af kraftig lokal vin. I programmet har vi flere lokalbesøg; presning af oliven, landfrokost-arrangementer, de gode brødbagere og besøg på vingård (Primitivo og Negro Amaro).

Vi bor på et dejligt lille boutique hotel ud til havet i den lille by Torre Santa Sabina, hvor badestranden ligger få skridt fra hotellet. Hotellet er moderne indrettet med alle bekvemmeligheder. Torre Santa Sabina er en typisk lille syditaliensk by med få restauranter, caféer, butikker og beboelseskvarterer og væk fra masseturismen.

Rejsen ledes af italienseksperten Bo Rosasco, der taler sproget flydende, og som vil formidle regionens historie og særkender.

Rejsen går til spektakulære besøgsmål optaget på Unescos liste over verdens arv, heriblandt Alberobello med runde kegleformede trullihuse, der er typiske for området. Foto: Mols Rejser