Prøv avisen

Armenien slår mønt på Noas Ark

Den armenske mønt med et motiv af Noas Ark og bjerget Ararat. I forgrunden ses duen med en olivengren i næbet. Foto: ESG Edelmetall-Service GmbH & Co. KG

Armensk valuta viser landet som menneskehedens vugge

Det er normalt, at lande udsmykker deres mønter og pengesedler med historiske motiver. På bagsiden af den danske 50-kroneseddel er for eksempel en illustration af Skarpsallingkarret, som menes at være lavet 3200 f.Kr. Selvom dette oldtidsfund har en mere end 5000 år lang historie bag sig, er det langtfra det ældste motiv, der har fået plads på et lands pengesedler.

De seneste år har Armenien søgt endnu længere tilbage i historien for at finde egnede motiver som illustration til landets valuta kaldet dram.

Allerede for nogle år siden udsendte landet en mønt for samlere med et motiv af Noas Ark og bjerget Ararat, og nu er der også blevet trykt en ganske normal pengeseddel på 1500 dram med en illustration af Noa, hans familie, en række dyr, arken og bjerget Ararat.

Ifølge Bibelen nedstammer alle mennesker fra Noa, der efter syndfloden strandede med sin ark på bjerget Ararat. Bjerget, der i dag ligger i Tyrkiet, var indtil 1915 et centralt vigtigt område for den armenske befolkning, og selvom Ararat altså ikke hører til Armenien, har bjerget status som armensk nationalsymbol. Budskabet bag motivet med Noa og Ararat er tydeligt: Armenien ser sig selv som menneskehedens og den kristelige civilisations vugge.

Det er efterhånden blevet en tradition i Armenien, at mønter og pengesedler ikke bare er valuta, men også har en symbolsk værdi på grund af deres kulturhistoriske, religiøse og politiske budskaber.

For eksempel er Etchmiadzin-katedralen, der regnes for at være verdens ældste statsbyggede kirke, trykt på landets 50.000-dramseddel. Hermed vil myndighederne betone, at landet bygger på kristne værdier, og at kristendommen fortsat er landets statsreligion.

Den armenske mønt med et motiv af Noas Ark og bjerget Ararat er også populær i udlandet. Ifølge ESG Edelmetall-Service, der sælger guldbarrer og mønter i Tyskland og Schweiz, er mønten nummer to på firmaets bestsellerliste.