Prøv avisen

Bøgen er i år historisk tidligt på færde

Ifølge ”Naturkalenderen” springer bøgen først ud i maj, men i de senere år er det også sket i april og nu også allerede i slutningen af marts. – Foto: Sven Halling/Biofoto/.

Så kom det. Det sikre tegn på, at sommeren snart ikke er langt væk bøgen er nu sprunget ud

Så er bøgen sprunget ud de første steder i Danmark, og i år sker det historisk tidligt.

Siden 2003 har TV 2 Vejret kortlagt, hvornår den springer ud, og her kan man altså se, at bøgen i år er markant tidligere på den end tidligere år.

Forrige år lod bøgens udspring vente på sig helt frem til den 23. april, altså en måned senere end i år, hvor den første nysprungne bøg nu ifølge TV 2 Vejret meldes fundet på Hindsholm på det nordøstlige Fyn.

Selv i 2012, som ellers var præget af et meget mildt og lunt forår, lod bøgen vente på sig til den 29. marts.

LÆS OGSÅ: En danskers kamp under den amerikanske fane

Man har nogle år hørt beretninger om, at bøgen skulle være sprunget ud under særligt milde vintre, og dette skete også denne vinter, da TV/Midt-Vest i januar kunne berette om fundet af en udsprungen bøg i Lødderup på Mors allerede den 1. december. Den fundne bøg levede dog ikke op til kriterierne for, hvad man betegner som en rigtig udsprunget bøg. For at være helt sikker på, at ingen foregriber begivenhedernes gang, findes der nemlig en officiel definition af, hvornår bøgen kan siges at være sprunget ud. For det første skal dens blade være være så store, at de kan dække for en tokrone, og derudover skal der også være tale om blade på mere end en enkelt gren, før man altså kan kalde en bøg for udsprunget.

Kilde: TV2 Vejret