Grydebrød med blade: Bag foråret frem

Vi spiser først med øjnene, sagde den romerske gourmet Apicius. Når man ser amatørbrødbagernes smukke brød på nettet, må man sige, at Apicius’ ord nærmest er blevet lov

Dagens brød skal bages i en støbejernsgryde. Vær opmærksom på, at ikke alle støbejernsgryder er egnet til bagning. Gryder, som kan bruges til bagning, kan man købe fra omkring 250 kroner. – Foto: Else Marie Nygaard.
Dagens brød skal bages i en støbejernsgryde. Vær opmærksom på, at ikke alle støbejernsgryder er egnet til bagning. Gryder, som kan bruges til bagning, kan man købe fra omkring 250 kroner. – Foto: Else Marie Nygaard.

Når jeg ser ud ad mit køkkenvindue, glæder jeg mig over, at påskeklokkerne er på vej. De plejede at blomstre i min mormors have, og da hun døde, og huset med den blomsterrige have skulle sælges, tog min mor påskeklokken med, og der blev også en aflægger til vores lille byhave. I denne uge blev det kalenderforår, og den næste tid vil en utrolig skønhed igen folde sig ud for vores øjne. Dagens opskrift er inspireret af forårslængslen.

Jeg har forsøgt mig med at få blade til at springe ud på mit brød. Det lyder måske sært, men som det – vist nok – er udtrykt af den romerske, ekstravagante gourmet og velhaver Marcus Gavius Apicius, der levede under kejser Tiberius’ regeringstid, spiser vi først med øjnene. Det gælder også noget så basalt som brød.

Nogle mennesker ser på biler, når de går på nettet, andre kan ikke få nok af billeder af hundehvalpe. Jeg ser på bagværk, og gør man det, vil man blive overrasket over, hvordan også amatørbagere kan få kornaks, tern, græskar og blade til at folde sig ud på det daglige brød.

Til dagens brød har jeg brugt de tips, jeg har luret af. Det kræver en støbejernsgryde, som kan gå i ovnen, en god dej, en kurv til at hæve det i, bagepapir (som skal klippes i en cirkel), et barberblad eller en meget skarp kniv, mel til at drysse med og virkelig gode grydelapper, så man sikkert får den varme gryde ind og ud af ovnen. Påskeklokken vil snart folde sine blade ud, og en dag vil vi spotte de første, nye blade. Det er et under, som er svært at overgå, men mens vi venter, kan man øve sig i at give brødet blade. Og lykkes det ikke, er der ingen grund til at fortvivle. Brødet smager glimrende – også uden blade.

Artiklen fortsætter under annoncen