Bag med kyndelmisse-æbler

I dag er det kyndelmisse, og det er den sidste højtid bestemt af julen. Flæsk, pandekager og æbler er mad, som knytter sig til dagen

Lysmessen Kyndelmisse er siden 500-tallet blevet fejret den 2. februar til minde om Marias renselsesdag 40 dage efter Jesu fødsel, og dagen minder samtidig om samme dag, hvor Maria tog Jesus-barnet med i templet.
Lysmessen Kyndelmisse er siden 500-tallet blevet fejret den 2. februar til minde om Marias renselsesdag 40 dage efter Jesu fødsel, og dagen minder samtidig om samme dag, hvor Maria tog Jesus-barnet med i templet. . Foto: Leif Tuxen.

Både vintergækker og erantis er brudt frem i haven. Vårtegn i vinterkulde ved kyndelmisse.

I dag er det kyndelmisse, og når dagen nu falder på en lørdag, kan man passende lade det smage. Det er en gammel tradition at spise flæsk til kyndelmisse, for folketroen sagde, at flæsk på bordet denne dag kunne hindre hunger.

Et andet varsel, som også kan smages, involverer æbler. Kyndelmisse blev regnet for vinterens midtpunkt, og det var vigtigt for bonden at få et overblik over, hvor meget foder der var tilbage. Kunne man finde et sundt æble i sit forråd ved kyndelmisse, så ville det betyde sundhed resten af året.

Kyndelmisse betyder egentlig lysgudstjeneste og er den sidste højtid, som er bestemt af julen. Dagen var en helligdag i Danmark frem til helligdagsreformen i 1770. Kyndelmisse falder 40 dage efter Jesu fødsel og er den dag, hvor jomfru Maria og Josef bragte Jesus til templet, hvor de mødte den gamle Simeon. Når kyndelmisse betyder lysgudstjeneste hænger det sammen med den gamle Simeons ord den dag i templet om, at Jesus er Guds lys.

I katolske kirker fejres kyndelmisse med en stor lysmesse, hvor de lys, som skal bruges i det kommende år, velsignes. I folkekirken er der også sogne, hvor man holder kyndelmissegudstjeneste med fokus på lyset og taknemmeligheden, som traditionelt også har været et tema ved kyndelmisse.

Med nutidens forsyninger af frugt er det næppe noget varsel om sundhed at kunne fiske et godt æble frem fra sit forråd. Men historien er stadig god og værd at give videre, og kyndelmisse er værd at fejre.

Det kan man gøre med disse saftige muffins, hvor blancherede æbler er vendt i dejen. Opskriften er hentet fra en af de mindste kogebøger på markedet, Muffins frugt og bær, som Kagekompagniet står bag og som fik en fornem pris ved Gourmand World Cookbook Award. Mens man bager, kan man passende kigge ud ad vinduet for at se, om det blæser. Et gammelt kyndelmissevarsel lyder: Blæser det så meget, at 18 kællinger ikke kan holde den 19. ved jorden, så vil foråret snart være på vej.

At foråret snart er på vej, ønsker vist både vintergækker, erantis og forfrosne nordboere.