Bag om Wordfeud: Danskerne har kastet sig over ordspil

Hundredetusinder af danskere kæmper på ord med mobiltelefonspillet Wordfeud. Sprogeksperten dykker ned i spillets historie, fra bræt til mobil

Tusinder af danskere kæmpere på ord med mobiltelefonspillet Wordfeud. Sprogeksperten dykker ned i spillets historie, fra bræt til mobil
Tusinder af danskere kæmpere på ord med mobiltelefonspillet Wordfeud. Sprogeksperten dykker ned i spillets historie, fra bræt til mobil. Foto: Torkil AdsersenDenmark.

Lige nu er jeg bagud på point både i forhold til min datter, min niece og min nevø. Det er ikke godt. Vi spiller wordfeud, så det fyger, og jeg er ikke tilfreds med egen indsats. Wordfeud er et nyt spil, der kan spilles på iPad, smartphone og mobiltelefon, og som i virkeligheden "bare" er det gode gamle scrabble eller kriblekryds, men omsat til de elektroniske platforme, som sådan noget hedder på nudansk.

Scrabble blev lanceret omkring 1950, men det varede nogle år, før det slog igennem som et hæderkronet brætspil, hvor det gælder om at være snild til sprog og snedige løsninger. Ordene skal føje sig ind i hinanden, og man har de bogstaver, man nu engang har, så det kalder på sproglig kreativitet.

LÆS OGSÅ: Populært brætspil som Iphone-app

Ordet scrabble kommer fra det engelske scrabble, der betyder at kradse bogstaver ned, lidt som skrible på dansk, og stammer fra et senmiddelalderligt, nederlandsk ord, der hed schrabben eller schrabbelen, og som betød at skrabe. Da brætspillet Scrabble blev populært, hvad det gjorde i Danmark for et par årtier siden, blev scrabble et dansk ord. Nu skriblede journalister og forfattere ikke bare mere, nu skrible-skrablede de.

Nu er det altså wordfeud, det gælder. Mere end en kvart million danskere spiller wordfeud. Jeg er én af dem, og jeg er en dårlig taber! Princippet i wordfeud er det samme som i scrabble, det foregår bare på skærm og online, men det bliver det ikke mindre spændende af. Fordelen ved det elektroniske er, at man kan svare sin modstander med en snedig bogstavkæde, når man har tid. Elektronikken er tålmodig.

Mere end en kvart million danskere spiller sprogspil. Dansk Sprognævn har indgået samarbejde med firmaet bag wordfeud om, at de kan benytte Retskrivningsordbogen 2001 som base i spillet. Dermed forandrer spillet sig fra tilfældighed til sproglig folkeoplysning. Man lærer at stave og agere med ord, når man spiller.

Wordfeud er et konstrueret engelsk ord. Word betyder selvfølgelig ord, mens feud, der udtales fju:d, egentlig er det samme ord, som fejde. Fejde kan betyde krig som i grevens fejde, men det kan også henvise til en polemik i offentligheden og medierne.

Det er lidt morsomt, for feud indgår også i feudal, der henviser til en periode i historien, hvor de store godsbesiddere, adel og lensherrer også besad den absolutte magt. Ordet feudal kan også gå på et len, altså en besiddelse eller en tilkæmpet rettighed, og kommer af de middelalderlige latinske ord feudalis eller feudum, der er beslægtet med et ord for fæ, altså kvæg, og gods. Fæ og jordegods hørte til en herre, og således blev lensherren den feudale. Ham, det hørte til. Ham, der måtte gå i kamp eller fejde for det.

Jeg har tabt feudal-domæne i wordfeud. Det er æren, der er på spil. Ordfejde! Wordfeud! Det er bedre end blodfejde! Men blodet er tykkere end vand, som man siger, og det må jeg erkende, når de unge i min familie vinder fejden og den feudale magt på iPadens kriblekrablekrydsord. Det ord kunne have givet mange point, hvis det fandtes og kunne bringes i spil med de eksisterende ord på det elektroniske bræt.